Írd be, mit keresel:

Köleskoch recept glutén-, tej- és cukormentesen – avagy az ezerarcú ősi gabona

A köles egy ősi gabona, amelyet már évezredek óta termesztenek és fogyasztanak, és számos jótékony hatása van az egészségre.
Cookta - 2023.10.24.
Köleskoch recept glutén-, tej- és cukormentesen – avagy az ezerarcú ősi gabona

Ez a méltatlanul mellőzött gabona gazdag fontos tápanyagokban, például szénhidrátokban, fehérjében, rostban, B-vitaminokban (különösen B3-vitaminban és B6-vitaminban), vasban, magnéziumban és foszforban. Tehát támogatja az energiaszint fenntartását és az egészséges sejtképződést.

A kölesben található magnézium és kálium hozzájárulhat a normális vérnyomásmegőrzéséhez és a szív-érrendszer egészségéhez is. Emellett a benne lévő rost a koleszterinszint csökkentésében is kifejti hatását.

A köles jó cinkforrás, ami fontos a sejtek működéséhez és az immunrendszer erősítéséhez, a benne található antioxidánsok (mint például a fenolok) pedig a szabad gyökök elleni védelemben fejti ki hatását, ami közreműködhet az öregedési folyamatok lassításában és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében.

A magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre, és a székrekedés megelőzésében is szerepet játszhat. Rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges bélmozgást. A magas rosttartalma hasznos a teltségérzet kialakulásában is, így hozzájárulhat a fogyáshoz vagy a testsúly fenntartásához.

Ez az ősi gabona természetesen gluténmentes, így azok is fogyaszthatják, akiknek gluténérzékenységük vagy cöliákiájuk van.

Köleskoch recept glutén-, tej- és cukormentesen

Hozzávalók:

  • 300 g köles
  • 700 ml növényi tej
  • 300 ml víz
  • 50 g tejmentes „vaj”/margarin
  • 30 gr négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 4 tojás

Elkészítés:

A kölest meleg víz alatt átmossuk és feltesszük főni közepes lángon a növényi tej és víz keverékével. Ha megfőtt a köles (minden folyadékot felszívott), 10 percig hagyjuk még pihenni fedő alatt tovább puhulni. Ezután belekeverjük a tejmentes vajat és az édesítőt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját beleforgatjuk a kölesbe. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd ez is mehet a bele a masszába. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A massza pedig mehet egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 50-55 percet süssük 160 fokon, majd még pár percig 180 fokon, ha nem úgy pirulna a teteje. Természetesen az időtartam sütőfüggő.

Fontos megjegyezni, hogy a köles az étrend kiegészítője lehet, és az egyéni táplálkozási igényektől függően fogyasztható. Jó lehetőség a változatos étrend részeként, és számos receptben használható, például kölessel készült salátákban, levesekben vagy köretként. A helyes táplálkozásban alapvető szempont, hogy mindenki individuum, egyénileg kell meghatározni, hogy mit együnk és mit lenne szükséges kerülni.

Ehhez hasonló receptekért, táplálkozásban és életmódváltásban segítség: www.oleticsniki.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.