Írd be, mit keresel:

@Gnocchi sütőtökkel, sajtmártással

Szép lassan beköszönt a tavasz, és a piacokon megjelennek majd a friss, primőr zöldségek, de addig is használjuk ki, hogy sütőtökkel is találkozhatunk vásárlás közben. Sokan a sütőtököt csak egyszerűen megsütve fogyasztják, pedig számtalan lehetőség rejlik még benne.

Cookta - 2016.02.24.
@Gnocchi sütőtökkel, sajtmártással

Én például nagyon szeretem a belőle készült krémleveseket, köretként is szívesen tálalom, de ezek mellett egyik nagy kedvencem a sütőtökös gnocchi. Az elkészítése sem bonyolultabb, mint a hagyományos gnocchinak, csak itt kerül bele némi előzőleg megsütött sütőtök is. Sajtmártással és vajban ropogósra sütött zsályalevéllel tálalva pedig egyszerűen abbahagyhatatlan.

Forrás:
Kard Éva

Sütőtökös gnocchi sajtmártással és ropogósra sült zsályával

Hozzávalók a gnocchi-hoz:

  • 15 dkg sütőtök (megsütve)
  • 10 dkg krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojássárga
  • csipet szerecsendió

Valamint:

  • 1 marék frissen szedett zsálya
  • kb. 5 dkg vaj

A vajat hevítsük fel, majd tegyük bele a frissen szedett zsályaleveleket, és pár pillanat alatt süssük ropogósra. Ezután szedjük ki a vajból, és tegyük félre.

A sütőtököt először süssük meg, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki egészen.

A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd szűrjük le, nyomjuk át krumplinyomón – villával törjük alaposan össze -, majd hűtsük ki egészen.

Keverjük össze a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és a szerecsendióval.

Ezután adjuk hozzá a liszt felét és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy könnyebb tésztát kapjunk, kicsit lágyabb legyen, de már ne ragadjon.

Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vastagabbra, majd vágjuk fel kb 2 cm-es csíkokra. Ezután a tésztacsíkokat kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk, majd egy villa hátulján görgessük végig.

Forrásban lévő vízbe tegyünk 1 mokkáskanál sót, majd tegyük bele a gnocchit és addig főzzük, míg feljön a víz tetejére. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele a zsálya sütésénél visszamaradt vajba, és forgassuk össze.

Forrás:
Kard Éva

A sajtmártás hozzávalói:

  • 10 dkg sajt
  • 3 dkg vaj
  • 1 teáskanál liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • őrölt fehérbors

A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett készítsünk világos színű rántást. (Nem szabad megpirítani a lisztet!!!)

Ezután vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a tej felét, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel keverjük simára. Tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett kezdjük el besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet is. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy szószos állagot kapjunk.

Tálaláskor szedjük a gnocchit tányérra, majd csorgassuk meg a sajtmártással, és szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
Pécsi Cirfandli
A sütőtök számomra mindig a meleg, őszi napsütést juttatja eszembe. Ha bort kell elképzelnem mellé, akkor olyan jutna eszembe, mely az őszi szürettel van összefüggésben, és mindenképp tartalmaz némi természetes maradékcukrot. Nagy kedvencem pécsiként a Cirfandli, mely egy elképesztően izgalmas szőlőfajta. Ez a tétel tartalmas, gazdag és csodás fajta jelleggel (mezei virágok, barack, egzotikus gyümölcsök) rendelkezik. A késői szüretnek köszönhetően természetes maradék cukor kerekíti a savakat és áll a sütőtökkel tökéletes harmóniában.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.