Írd be, mit keresel:

Dukan-diéta, a fehérje jegyében

Dr. Pierre Dukan francia orvos-dietetikus találta ki azt a világraszóló diétát, amelyről a könyv csak Franciaországban 3,5 millió példányban fogyott el. Az elején egy picit kínzós a dolog, aztán egyre könnyebb, kivéve, hogy az embernek csorog a nyála minden cukrászda előtt.
Cookta - 2016.02.26.
Dukan-diéta, a fehérje jegyében

A diéta azt ígéri, hogy az összes feleslegtől megszabadít, méghozzá örökre, és még sportolni sem kell mellette különösebben. Jó, azért egy kis séta itt sem árt. A rendszer 4 szakaszból áll.

1. szakasz

Ez feleannyi napig tart, mint amennyi a súlyfelesleg rajtunk kilóban. Ha csak három-négy kiló, akkor két napig, ha hat kiló, akkor három napig, ha viszont huszonkettő, akkor tizenegy napig kell eszerint étkezni.

A megengedett ételekből korlátlanul lehet enni, kivéve a zabkorpából, mert abból csak napi 1,5 evőkanállal, annyi viszont kötelező.

Amit szabad enni:

– Natúr joghurt – de csak 0-0,1% zsírtartalmú
– Zsír nélküli hús vagy hal (kerülendő a liba, kacsa, sertés, és a csirkének is a bőrös része)
– Tojás (bármilyen formában)
– Annyi olívaolaj, ami egy szelet hús vagy a tojás megsütéséhez okvetlenül kell, körülbelül 1 teáskanálnyi. Az olajat sose öntsük, hanem mérjük ki, aztán kenjük szét az ujjunkkal az edényben. Nem árt beszerezni egy jó teflonserpenyőt, amiben zsiradék nélkül sem ragad le az étel.
– Mindennap meg kell enni 1,5 evőkanálnyi zabkorpát, például joghurtba keverve.
– Bármilyen fűszernövény-őrlemény
– Kevés főzőhagyma a sütéshez, főzéshez
– Só, bors, kevés mustár
– Édesítőszer
– Üres tea vagy kávé
– Szénsavmentes víz

Ezenkívül semmit nem lehet enni. Ebben a szakaszban az ember máris ledob 3-5 kilót. És jöhet a második szakasz.

Forrás:
iStock

2. szakasz

Ez a szakasz 5 kiló feleslegnél általában 3 hétig tart, de mindenképpen addig, míg el nem érjük az ideális testsúlyt. Ha valaki 30 kilótól akar megszabadulni, akkor hónapokig is folyatnia kell az előírásokat.

Amit szabad és kell enni:

Páratlan napokon :ugyanazt, amit az első szakaszban, és hozzá bármennyi nyers vagy párolt zöldséget
Páros napokon: ugyanazt, amit az első szakaszban

A zöldséges napokon tehát együnk minél több rostban gazdag zöldséget is a hús vagy a tojás mellé, jégsalátát, paprikát, paradicsomot, uborkát, bármit, ami nyersen fogyasztható. Megengedett még a kelkáposzta főve, a spárga párolva, a káposzta, karfiol, brokkoli és kelbimbó főve. Tartózkodjunk a hüvelyesektől és a répától, mert utóbbinak elég magas a cukortartalma. (A krumpli, a rizs és a pisztáciafagyi sajnos itt most nem számít zöldségnek.)

Forrás:
iStock

3. szakasz

Ez már vígan megy, mert az ember lánya lapos és karcsú, és megújult a ruhatára! Na, ilyenkor szoktuk feladni az egészet, pedig ha ezt tesszük, hamar visszagurulnak ránk a hájhurkák. A harmadik szakasz ugyanis a megalapozó szakasz, ami megtanítja a szervezetet, hogy ezt a súlyt tartsa ezentúl követendőnek, és ne akarjon visszahízni.

A szakasz időtartama attól függ, hány kilót fogytunk le. Minden leadott kiló után 8 napig kell folytatni a harmadik periódust. Ha tehát valaki 4 kilót fogyott, akkor hozzávetőlegesen egy hónapig tartson még ki. A jó hír, hogy még ebben a szakaszban is tapasztalható további fogyás.

Amit ehetsz:

– Mindennap megehető, ami az első szakaszban, és a zöldségek is.
– Naponta 1 gyümölcs (vagy ha apró szemű, akkor egy maréknyi)
– Kétszer egy héten ehetünk tésztát vagy 1 szelet sütit.
– Naponta 2 darab (toast) pirított kenyér

Forrás:
iStock

4. szakasz

Hát, ez a szakasz bizony életfogytig tart. De nem baj, mert már bármit lehet enni. Az egyetlen szabály, hogy ki kell választani egy napot a héten, például a szerdát, és azontúl minden áldott szerdán vissza kell térni az első szakasz étrendjéhez, történjék bármi.

Figyelem!

Maga Dukan doktor sem győzte eléggé hangsúlyozni, hogy a diéta teljes időtartama alatt komplex vitamint kell szedni. A rosttartalmú ételek, a zöldségek és gyümölcsök megvonása pedig szív- és érrendszeri szempontból egészségtelen. Ha valakin sok a túlsúly, és emiatt eleve nagyobb igénybevételnek van kitéve a szíve és az érrendszere, inkább másik diétát válasszon. Sokan panaszkodnak, hogy a diéta alatt fáj a fejük. Ez sajnos a cukormegvonástól van. Fontos, hogy igyunk meg naponta legalább 2-3 liter vizet.

Recepttipp

Joghurtos desszert a nap végére

Hozzávalók:

  • natúr joghurt
  • 1,5 evőkanál zabkorpa
  • édesítőszer
  • fahéj

Elkészítés: Akár az első szakaszban is fogyasztható egy kis édesség anélkül, hogy megszegnénk a diétát. Keverjük el a joghurtban a megengedett adag zabkorpát, édesítsük meg, tehetünk bele egy nagyon pici sót is, és szórjunk rá fahéjat.

Zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1,5 evőkanál zabkorpa
  • 1 evőkanál joghurt
  • víz (ha szükséges)

Elkészítés: Keverjük el a zabkorpát a joghurttal és egy kevés vízzel. Várjuk meg, míg a zabpehely megszívja magát. Verjünk fel két tojást, picit sózzuk meg, és keverjük bele a joghurtos zabkorpába. Most öntsük a gyengéden megolajazott forró serpenyőbe, és nagy lángon süssük, míg a tojás meg nem szilárdul. Tekerhető állapotú sose lesz, de édesítőszerrel, esetleg fahéjjal kissé enyhítheti az édesség utáni vágyunkat.

Tipp: Ha nem édességnek szánjuk, natúran, esetleg egy kis mustárral megkenve köretnek is tálalható húsétel mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.