A rétesfélék családja igen nagy és rendkívül népszerű, nemcsak nálunk, de a volt Monarchia országaiban is. Van, ahol vékonyabb, máshol vastagabb tésztalapokat töltenek rétessé, ráadásul ma már igen egyszerűen elkészíthető, hiszen készen vásárolhatjuk meg a réteslapokat.

Valaha a réteskészítés esemény volt, hiszen készítése komolyabb előkészületeket igényelt, a nyújtása pedig művészet volt, ami azért a legtöbb háziasszonynak nem jelentett különösebb gondot, de mégis hosszadalmas, helyigényes és precíz művelet volt. Nem győzünk hát hálálkodni a készen kapható réteslapokért, hiszen így az egyik legegyszerűbb édesség vált a rétesből.

A réteslapokkal azért nem árt óvatosan bánni: célszerű tiszta konyharuhán dolgozni vele, hogy segítségével majd könnyebben feltekerhessük, és fontos az is, hogy a hajszálvékony lapokat gondosan megkenjük olvasztott vajjal, egymásra több réteget téve, hogy kellően tartsa majd a tölteléket.

Ami a tölteléket illeti: ezerféle lehet, a szezon és ízlésünk szerint készíthetünk édes és sós belevalókat. A klasszikus almás és túrós rétes mellett magyar specialitás a mákos rétes, amit a régióban szinte csak mi fogyasztunk ilyen nagy mennyiségben. A máktölteléket is lehet variálni, gazdagítani, a tökös-mákos rétes mellett az almás-mákos és a meggyes-mákos rétes is nagy kedvenc. Mi ez utóbbit készítettük most, mutatjuk a receptet.

Meggyes-mákos rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 10 lap rétestészta
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj (olvasztva)
  • 30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)

Elkészítés: A darált mákot és a porcukrot összekeverjük. A meggyet kimagozzuk, lecsepegtetjük, ha fagyasztott, akkor kiolvasztjuk, lecsepegtetjük.

A vajat megolvasztjuk. 5 db réteslapot helyezünk egymásra úgy, hogy minden réteget megkenünk olvasztott vajjal. Az utolsó tésztalapot is, melyre egyenletesen rászórjuk a porcukros mák felét, majd elosztjuk rajta a (gondosan lecsöpögtetett) meggy felét is. Ezután még bőven meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd jó szorosan feltekerjük. A maradék réteslappal, cukros mákkal és meggyel is ugyanígy járunk el.

A 2 kész rudat megkenjük a maradék olvasztott vajjal, majd 175 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Melegen szeleteljük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia

Hasonlóan gyors finomságok Stahl Judit könyvében!

A receptek többsége 30 perces: ínycsiklandó hétköznapi vacsorák, emlékezetes hétvégi ebédek, előre elkészíthető vendégváró finomságok és tempós levesek, olaszos tészták, különleges melegszendvicsek, egzotikus ételek gyűjteménye. Bőven található köztük 20, 15 vagy akár 10 perc alatt összehozható fogás is. Olyan viszont egyetlen se, amely 45 percnél tovább tart.