Omlós tésztabogyó, benne lekvár vagy akár csokikrém, ellenállhatatlanul finom és olyan gyönyörű, akár egy kis ékszer. Ráadásul rém egyszerű, vendégvárónak is tökéletes!

Angyalszem, huszárcsók, boszorkánypogácsa, ördögpirula és pávaszem néven is ismert ez a falatnyi sütemény, ami mandulás omlós tésztából készül. Összeállítása néhány perc, majd egy kis pihentetés után lehet golyókká formázni. A bogyók közepébe ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk, majd mehet is a sütőbe. Az elkészült csókokba ekkor kerül a töltelék, ami lehet málnadzsem, szilvalekvár, sűrűbb baracklekvár, áfonyadzsem – ki mit szeret –, de megtölthetjük nutellával, csokikrémmel vagy karamellel is.

Forrás:
iStock

A tésztát gazdagíthatjuk reszelt citromhéjjal, de izgalmassá tehetjük 1-2 kanál darálatlan mákkal is – így pöttyös tésztát kapunk –, tehetünk bele fahéjat, vagy akár barna szemeket is készíthetünk kakaóval, ebbe pedig tölthetünk vaníliás krémet, hogy kontrasztos legyen a tészta és a töltelék színe.

Forrás:
iStock

Angyalszem sütemény

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 20 dkg hideg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • lekvár ízlés szerint

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a darált mandulát, a sütőport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy a vaj ne olvadjon fel a kezünk melegétől. A tojások sárgáját hozzáadva gyorsan összeállítjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.

A pihentetés után a tésztából diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a közepükbe az ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-12 perc alatt halványsárgára sütjük.

A kihűlt aprósüteményekbe kiskanállal lekvárt teszünk, ha krémmel dolgozunk, azt habzsákból nyomhatjuk a mélyedésekbe.

Forrás:
iStock