Írd be, mit keresel:

Zsenge karalábé, a tavaszi kedvenc

A tavasz egyik első hírnöke a karalábé. A vagány zöld gumók jelzik, hogy végre jön a sok friss zöldség, érkeznek sorra a levesnek, főzeléknek, salátának való finomságok. Addig azonban, amíg megtelik a piac, érdemes minderre felhasználni a karalábét.
Cookta - 2016.03.21.
Zsenge karalábé, a tavaszi kedvenc

A karalábé valóban sokoldalú zöldség, hiszen nemcsak a megvastagodott szára fogyasztható, hanem a leveleit is érdemes felhasználni. A karalábélevél kerülhet különféle kencékbe, felhasználhatjuk főzelékekhez, de leggyakrabban mégis töltike lesz belőle. A leforrázott leveleket megtölthetjük darált hússal, zöldségekkel, vagy rizses-gombás töltelékkel is elkészíthetjük.

A karalábé tipikus tölteni való zöldség. A meghámozott, kibelezett gumónak nem árt, ha a töltelék belekanalazása előtt enyhén sós vízben néhány percet főzzük. Nem kell soká főzni, a lényeg, hogy picit megpuhuljon, s a sütés ideje alatt pont olyan puhává váljon, ahogy szeretjük. A töltött karalábéba bármi kerülhet. Leggyakrabban rizses, darált húsos töltelék található benne, de nyugodtan tölthetjük bryndzával kevert fűszeres túróval, tehetünk bele vékonyra vágott csirkemellszeleteket, reszelt sajttal összekevert aprított zöldséget, mehet bele kuszkusz, bulgur, quinoa fűszerezve, zöldségekkel, magvakkal, hússal megbolondítva. A töltött karalábé mellé dukál valamilyen mártás, amibe pont jó helyre kerülhetnek a kikanalazott zöldségforgácsok. A főzeléknek is beillő mártással válik teljessé ez a fogás.

Töltött karalábé, kihagyhatatlan tavaszi fogás

Töltött karalábé, kihagyhatatlan tavaszi fogás
Forrás:
iStock

A karalábé hamar megpuhul, könnyen megfő, így ideális választás lehet, ha egy gyors levesre vagy főzelékre vágyunk. Az édeskés ízét erősítendő a leves és a főzelék esetében is célszerű egy pici cukrot vagy más természetes édesítőszert tenni a főzővízbe. A karalábéhoz jól illenek a különféle zöldfűszerek. Jó barátságot ápol a petrezselyemmel, de medvehagymával, kakukkfűvel vagy akár korianderrel is fűszerezhetjük a karalábés ételeinket. Mind a levest, mind a főzeléket tejföllel behabarhatjuk, de dolgozhatunk tejszínnel is, vagy készíthetünk szuperegészséges karalábé-krémlevest, amit csak és kizárólag a főtt zöldség turmixolásával sűrítünk.

A zsenge karalábé nyersen is finom, a levelét megtölthetjük, de pestót is készíthetünk belőle

A zsenge karalábé nyersen is finom, a levelét megtölthetjük, de pestót is készíthetünk belőle
Forrás:
iStock

A karalábé nyersen is nagyon finom, ha tehetjük, komponáljuk bele különféle salátákba, vagy készítsünk igazi különlegességet: gyaluljuk vékony szeletekre, keverjünk ki hozzá egy kellemes salátaöntetet vagy pestót, és kínáljuk előételként a karalábé-carpacciónkat.

A karalábét ezen kívül csőben is süthetjük, illetve ki is ránthatjuk. Mindkét esetben érdemes előtte – a töltött karalábéhoz hasonlóan – blansírozni, kivéve, ha a gratin dauphinois nyomdokain haladva gyalult karalábéból dolgozunk.

Karalábé krémlevesnek, a leveléből készült pestóval

Karalábé krémlevesnek, a leveléből készült pestóval
Forrás:
iStock

Karalábé-krémleves karalábélevél-pestóval

Hozzávalók:

  • 3 nagy, lehetőleg nem fás karalábé, levelekkel együtt
  • 2 dl tejszín
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 marék fenyőmag
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor kapor

Elkészítés: A karalábéleveleket megmosom, majd egy konyharuhára teszem száradni. Ezután a turmixba rakom, hozzáadom a fenyőmagot, a kaprot és az olívaolajat, összeturmixolom.

A karalábékat megpucolom, felkockázom, majd sós-cukros vízben megfőzöm. Annyi vizet öntök a karalábéra, amennyi épp elfedi, s nem hagyom túlfőni. Amikor megfőtt, akkor hozzáöntöm a tejszínt, majd botturmix segítségével elkrémesítem. Végezetül ízlésnek megfelelően sózom, borsozom. Tálaláskor kevés pestóval díszítem, ízesítem.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.