Írd be, mit keresel:

Zsenge bárányhús a tányéron

A húsvéti ünnepkör fogásai között megérdemelt helye van a báránynak. Mivel viszonylag ritkán kerül terítékre, éppen ezért érdemes végigvenni, hogy milyen részeit és hogyan dolgozzuk, dolgozhatjuk fel.
Cookta - 2016.03.23.
Zsenge bárányhús a tányéron

A bárány ritkán beszerezhető, és az ára is elég borsos, így ha kapni is, nem biztos, hogy báránygerincet teszünk az asztalra. A báránynak azonban más részei is felhasználhatók. A báránycomb, a borda és a lapocka is jó választás lehet.

Bárányból készíthetünk levest, tepsiben lesüthetjük, de sasliknak vagy akár hamburgernek is kitűnő. A báránycombot egészben vagy szeletben is elkészíthetjük. A húst érdemes a sütés előtt bepácolni. A páchoz felhasználhatjuk a bárányhússal legjobban harmonizáló fűszereket, mint a tárkony, a rozmaring, a fokhagyma, a zsálya, az oreganó, illetve a kakukkfű. Az sem gond, ha a hús csak néhány órát pihen a pácban, de ha megtehetjük, akkor a sütés előtti napon már pácoljuk be a húst, és hagyjuk egy éjszakán keresztül a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, s puhuljon a hús.

Forrás:
iStock

A bepácolt húst aztán már csak addig kell sütni – római tálban vagy fóliával fedett tepsiben – amíg a húsvilla könnyedén nem fut benne. A bárányhús mellé kínálhatunk különféle szószokat, hagymalekvárt, de a húsvétra készített mustár vagy friss torma is jó partnere lehet.

A báránycombot vagy lapockát darálva is felhasználhatjuk. Darált bárányból készíthetünk egyben sütött vagy pogácsának elkészített fasírozottat, illetve – a divatos street food hullámra felülve – akár bárányburgert is adhatunk a barátainknak, családtagjainknak. A bárányburgerhez szükség van egy kevés faggyúra is, és ha igazán ízleteset szeretnénk készíteni, akkor a szokásos só-bors fűszerezés mellett egy kevés fokhagymát, rozmaringot és mentát is adhatunk a húshoz.

A báránylapocka nagyon jó levesnek vagy ragunak elkészítve. A megpucolt, felkockázott húst kevés zsiradékon kicsit pirítsuk le, majd fűszerekkel együtt főzzük félig puhára. Ekkor adjuk hozzá a megpucolt zöldségeket, majd a levest a végén – kedvünk szerint – tejföllel habarjuk, tejszínnel lágyítjuk és citromlével vagy egy kevés borecettel savanyítjuk.

Forrás:
iStock

A bárányborda nem főfogás, inkább kiegészítő finomság lehet a húsvéti asztalon. A lehártyázott oldalast érdemes a csontok mentén falatokra szedni, fűszeres olajban átforgatni, s egy nagyobb tepsiben hirtelen lesütni. A mediterrán ízvilágú hús mellé a tepsibe tehetünk egy kevés citromot, olajbogyót vagy kapribogyót is.

Bár a bárányborda sem sül órákig, talán a báránygerinc az, ami a leghamarabb elkészíthető. A csontok mentén szeletekre vágott húst sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben kérgesítsük le mindkét oldalán (azaz 1-2 percig süssük). Ezután a további fűszerekkel gazdagíthatjuk, előre kikevert páccal kenhetjük be, de fűszeres morzsával is beburkolhatjuk. A fűszerekbe, morzsába csomagolt báránygerinc kiálló csontjait alufóliával vonjuk be, majd a húst röviden és magas hőmérsékleten süssük. A megsült húst tálalás előtt kicsit pihentessük.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.