Igazi klasszikus a kókuszgolyó, a retrónál is retróbb, mindenkinek van ehhez az édességhez kapcsolódó gyerekkori emléke. Nagyon egyszerű és kiadós, ezer módon ízesíthető és variálható, sőt még egészségessé is tehető. Mutatjuk a klasszikus nagymamás és a mindenmentes paleo változat receptjét!
10 perc alatt elkészül, sütni sem kell, elronthatatlan és mindenki kedvence. Van ilyen desszert? A kókuszgolyóra ez mind igaz – ráadásul az alapreceptet mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja, fűszerezheti, készítheti csokisabbra vagy esetleg kis kávéval, meggyel izgalmasabb ízeket is előcsalhat ebből a szuper süteményből.
A kókuszgolyó vagy kókuszos kekszgolyó alapja a darált háztartási keksz, amit kakaóval, vajjal, cukorral, esetleg egy kis meggylekvárral vagy meggybefőtt levével, kávéval, rummal, vaníliával, fahéjjal dolgozzuk masszává, majd gombócokká formázva hempergetjük meg a kókuszreszelékben. A közepébe kerülhet meggy, aki pedig nem szereti a kókuszt, beleforgathatja kekszmorzsába, darált dióba vagy mandulába.

Klasszikus kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl meggylé (meggybefőtt leve)
- kevés rum vagy rumaroma
Valamint:
- kókuszreszelék
- meggybefőtt vagy rumos meggy
Elkészítés: Az alapanyagokat egy tálba tesszük, kézzel összedolgozzuk. A masszából diónyi darabokat veszünk, a közepébe egy meggyszemet teszünk, golyóvá formáljuk, és kókuszreszelékben meghempergetjük.

Aki egészségtudatosan él, vagy a paleo táplálkozás híve, esetleg fontos, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy cukormentes legyen az étel, annak ezt a csupa egészséges alapanyagból készülő változatot ajánljuk.
Kókuszgolyó paleo változatban
Hozzávalók:
- 15 dkg darált mandula
- 10 dkg mazsola
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 0,5 dl kókusztejszín
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 kávéskanál vanília-kivonat
- méz ízlés szerint
Valamint:
- kókuszreszelék
Elkészítés: A mazsolát forró vízbe áztatjuk 10 percre, majd leszűrjük. A darált mandulával együtt aprítógépben pépesítjük, majd a többi hozzávalóval egy tálban összedolgozzuk. Diónyi darabokat veszünk a masszából, golyóvá gömbölyítjük, és kókuszreszelékben meghempergetjük.

Mindenki szívesen emlékszik vissza nagymamája mennyei süteményeire és a családi ünnepeket körbelengő édes varázslatra. A nagymamák pontosan tudják, hogy a szívhez a gyomron keresztül vezet az út, és hogy az ínycsiklandó süteményekkel nemcsak a gyerekek arcára lehet mosolyt csalni, hanem a felnőttek szívét is rabul lehet ejteni. Fedezzük fel újra a régi recepteket, és segítségükkel csaljunk mi is letörölhetetlen mosolyt szeretteink arcára!