Talán sokan tudják, hogy Bodrogi Gyula nemcsak remek színész, de a konyhában is legendásan jól szerepel ételkülönlegességeivel. Kedvencei a fűszeres, komoly húsok, így most egy illatos, omlósra sült malacsült receptjét osztjuk meg veletek!

„A nyolcvanadik születésnapomon Ádám fiam azt mondta nekem: »Te, Papa, csináljunk egy olyan könyvet, amiben van nyolcvan kis történet az életedből, hozzá ugyanennyi jól passzoló étel profi recepttel és persze gusztusos fotókkal, mit szólsz hozzá?« Mit szóltam volna?! Nagyon tetszett az ötlet, de elképzelni sem tudtam, hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni. Ádám persze már kész volt a válasszal: »Nagyon egyszerűen: te megírod a történeteket, mi Zoboki Zolival, a legjobb főszakáccsal megírjuk a recepteket, aztán elkészítjük az ételeket és a fényképeket.« Mi tagadás, izgalomba jöttem: mesélni és főzni is nagyon szeretek.” (Bodrogi Gyula)

A könyv elkészült, 80 remek recepttel, 80 sztorival – minden évre épp jut egy. Jöjjön most a ropogós bőrű, omlós húsú malaccomb – utána pedig egy történet Bodrogi Gyulától!

Forrás:
Alexandra Könyvesház

Szegfűszeges bőrös malacsült

Hozzávalók:

  • 1,5 kg bőrös malaccomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • szegfűszeg

  • bors

Elkészítés: Egy szép darab bőrös malaccombot csontoztass ki a henteseddel. Vágd két hasonló darabra. A bőrös felét egy kisebb hegyes késsel 2 centi távolságra egymástól szúrd meg úgy egy centi mélyen, és a nyílásokba dugjál egy-egy szegfűszeget. Sóval, borssal dörzsöld be a húsos oldalát, és rakd egy tepsi aljába vöröshagymás-fokhagymás ágyra. Alufóliával fedd le, majd 160 fokos sütőben süsd finom omlósra. Vedd ki a sütőből, és a bőrét a szegfűszegsorok között vágd végig, majd tedd vissza, de már fólia nélkül, és pirítsd ropogósra. Sütés után pihentesd 15-20 percet. Melegen és hidegen is finom.

„Szeretem a finom ételt, nyitott vagyok az új ízekre, és megadom a lehetőséget az ismeretlen összeállításoknak is. Persze ez néha meglepő élményekkel jár, de ettől még megéri kísérletezni. Engem a legnagyobb csalódás étellel kapcsolatban például Kaliforniában, egy önkiszolgáló étteremben ért. Sorban álltunk, rámutattam arra, amit kiválasztottam, végignéztem, ahogy egy hatalmas sonkából levágnak egy nagy, gyönyörű szeletet. A számban összefutott a nyál, elképzeltem, ahogy pár perc múlva ezt falatozom majd. De ami ezután történt, az igazán meglepett: erre a gyönyörű sonkaszeletre egy valószerűtlenül rózsaszín szószt öntöttek. Olyan lett az egész, mintha valamilyen húsos fruttit tettek volna elém. Véleményem szerint ehetetlen volt. Édes sonka. Kinek juthatott eszébe ez a gasztronómiai gyilkosság?!” Bodrogi Gyula

Hogyan barátkozott meg Bodrogi Gyula a pacalpörkölttel? Miért használták a mozifilmeket szállító fémdobozokat sütésre? Mit ettek Törőcsik Marival, amikor egy Skodával megérkeztek Párizsba? Ki volt az, aki 1956-ban több kiló naranccsal és banánnal lepte meg? Hogyan mentette meg az életét Ádám fia egy vadászaton? Bodrogi Gyula mesél. Magáról, a családjáról, egykori kollégákról, a főiskolai évekről, színpadi bakikról, baráti összejövetelektől és persze vadászatokról. Minden történet mellé kapunk egy receptet is.