Imádom a friss kapor illatát, a belőle és vele készült ételeket, de még süteményeket is, gondolom, ezzel még sokan vagyunk így. A friss kapor pedig most szépen virít a kertekben, és kis csokrokban megtalálható a piacos nénik standján is. Így aztán eljött a kaporszósz ideje, melyet, bevallom, én csak úgy magában is szívesen elkanalazgatok.

Ebédre vagy vacsorára kínálhatunk a kaporszósz mellé főtt vagy éppen sült húst, egyszerűen csak tükörtojást, de a zsenge cukkinivel megbolondított májpuffancs is remekül illik hozzá.

Forrás:
Kard Éva

Cukkinis májpuffancs kaporszósszal

Hozzávalók a májpuffancshoz:

  • 50 dkg cukkini
  • 5 db csirkemáj (vagy ennek megfelelő mennyiségű sertésmáj)
  • 1 nagy tojás
  • 3 evőkanál kukoricaliszt (vagy búzaliszt)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • étolaj a sütéshez

Elkészítés: A cukkinit kisebb lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük egy szűrűbe, hogy lecsepegjen. Ezután alaposan nyomkodjuk ki, hogy az összes leve kifolyjon.

A csirkemájat (vagy sertésmájat) botmixerrel pépesítsük, vagy daráljuk le.

A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel nagyon apróra.

Tegyük bele egy tálba az alaposan kinyomkodott cukkinit, adjuk hozzá a májat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük alaposan össze, és ha szükséges, még ízesítsünk utána. Végül adjuk hozzá a kukoricalisztet és az egész tojást, keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd evőkanállal kanalazzunk bele halmokat a masszából. Ezután közepes lángon süssük a puffancsok mindkét oldalát aranybarnára, sütés közben többször fordítsuk át a puffancsokat, hogy egyenletesen és kellően átsüljenek.

Amikor a májpuffancs készre sült, szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd tálalásig tartsuk melegen.

Forrás:
Kard Éva

Hozzávalók a kaporszószhoz:

  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db húsleveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fehér bors
  • 1/2 citrom leve
  • cukor (vagy édesítőszer)
  • 1 dl tej (vagy víz)

Elkészítés: A kaprot mossuk meg, majd apróra vágjuk fel. A leveskockát oldjuk fel langyos tejben (vagy vízben).

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és kevergetve pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejjel és a tejszínnel. Kézi habverővel keverjük simára, és közben ízlés szerint ízesítsük sóval, cukorral, szórjuk meg őrölt borssal, és adjuk hozzá a citromlevet. Ezután állandó keverés mellett pár perc alatt főzzük ízlés szerinti sűrűségűre, ha főzés közben nagyon besűrűsödne, öntsünk hozzá még tejet vagy tejszínt.

Tálaláskor a májpuffancsot a kaporszósszal kínáljuk. Ízlés szerint még főtt krumplit is készíthetünk mellé.

Forrás:
Kard Éva