A Cookta szerkesztőségének egyik nagy kedvence a fokhagymaconfit. Ez a mesés csemege alapvetően egy olíva- vagy szőlőmagolajban elrakott sült fokhagymát, egy kevés zöldfűszert, illetve csilit takar.

Amellett, hogy elképesztően sokoldalúan fel lehet használni ezt az olajat, ha egy csinos befőttes- vagy csatos üvegben tesszük el, gasztroajándéknak sem utolsó.

Forrás:
Flickr - Stijn Nieuwendijk

Az ízesített olajat használhatjuk grillezéshez, megkenhetünk vele húsokat vagy zöldségeket, meglocsolhatjuk vele a salátákat, belekeverhetjük a burgonyapürébe, vagy egyszerűen csak belemártogathatunk egy friss, ropogós bagettet.

Nálunk mindig megtalálható a kamrában, ha ti is szívesen követnétek a példánkat, mutatjuk, hogyan kell elkészítenetek!

Amire szükség lesz

  • 2 csésze olíva- vagy szőlőmagolaj
  • 6 kakukkfűágacska
  • 3 babérlevél
  • csilipehely vagy 3 kisebb szárított egész csili
  • 6 fej fokhagyma

Tegyük az összes hozzávalót egy serpenyőbe, majd alacsony lángon főzzük addig, míg a fokhagymák meg nem puhulnak – ne barnuljanak, csak puhuljanak.

Hűtsük le, majd öntsük egy üvegbe.

Hűtőszekrényben akár 4 hónapig is eláll.

(Fotó: flickr - Stijn Nieuwendijk)