A mák és a meggy remek párost alkotnak – nemcsak rétesben vagy pitében, hanem még szépséges torta is készülhet belőlük. Egyszerű mákos kevert tészta az alap, a töltelék pedig meggyes mascarpone-krém. A mascarpone a savanykás meggyel egy csoda!

Érik a meggy, így mindazoknak, akik szeretik ezt a kissé savanykás gyümölcsöt, ajánlani tudom ezt az egyszerű kevert tésztával készült tortát. Én például nagyon szeretem a mákos süteményeket, tortákat, így a tésztába most darált mák is került, de azok, akik éppen nem kedvelik, le is cserélhetik darált dióra vagy éppen mogyoróra. A mákos tésztához pedig igen jól illett a meggyes-habos krém, és a bónuszként rácsorgatott csokoládé sem rontotta el.

Forrás:
Kard Éva

Máktorta meggyes-habos krémmel

Hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés: A porcukrot keverjük habosra a vajjal és a 2 egész tojással, majd adjuk hozzá a tejet is. Ezután állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a sütőporral és a darált mákkal összekevert lisztet. Addig keverjük, míg a tészta szép sima lesz.

A tortaformát vékonyan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40–45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A meggyes krémhez:

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • porcukor ízlés szerint
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl  habtejszín vagy növényi tejszín
  • 30 dkg meggy (cukrozott)
  • csokoládé a díszítéshez

Elkészítés: A meggyet pár órával a felhasználás előtt magozzuk ki, majd cukrozzuk le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd kb. a felét botmixerrel pépesítsük (én este cukroztam le, hogy jól átjárja a cukor a gyümölcsöt).

A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük hozzá a pépesített meggyet – kanalanként adjuk hozzá a meggyet, nehogy túl lágy legyen a krém!

A tejszínt verjük kemény habbá, majd szintén apránként, óvatosan keverjük hozzá a meggyes krémhez.

A teljesen kihűlt tortát éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó tésztalapot kenjük meg a meggyes-habos krémmel. Ezután a maradék meggyet ízlés szerint osszuk el a krém tetején. Helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül a maradék krémmel vonjuk be a torta külső felét is.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután ízlés szerint csorgassuk a tortára. Az elkészült tortát helyezzük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Forrás:
Kard Éva

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva