Na jó, ez csak részben igaz, hiszen a most következő dinnyés desszert valójában nem fagylalt, hanem egy sorbetfajta, az olaszok kedvence: a granita. A különbség csupán annyi a fagylalt és a sorbet között, hogy míg a fagylalt tejszínnel készül, a sorbet sokkal „vizesebb” , kásásabb jellegű nyalánkság. 

Szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk sorbetet, de ha tényleg nagyon gyors, ízletes és egyszerű változatra vágyunk, készítsük görögdinnyéből. A dinnye rendkívül alkalmas a feladatra, hiszen lédús, kissé kásás, ami nagyon jót tesz a sorbet állagának, és éppen eléggé édes ahhoz, hogy ne kelljen utánaízesíteni.

Persze ha szeretnénk semmi sem áll az utunkba, egy kevés méz akár még jót is tehet neki – ha nem teljesen érett dinnyéből készítenénk –, sőt ha még egy kicsit szeretnénk felturbózni is a granitát, adhatunk hozzá aprított mentát vagy akár bazsalikomot is!

Dinnyés granita
Dinnyés granita
Forrás:
flickr - Wei-Duan Woo


Na de lássuk, hogyan is készül:

  1. Kockázzuk fel a dinnyét, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 
  2. A tepsit tegyük be a fagyasztóba, majd két óra elteltével vegyük ki.
  3. Pürésítsük le a dinnyét turmixgépben, öntsük bele egy kisebb tepsibe az így kapott pépet, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe, legalább egy órára.
  4. Ezek után már tálalhatjuk is!