A befőzés sokaknak titokzatos terület, igazi profiknak való különleges terep, ahol csak a nagymamák vagy az igazán gyakorlott konyhatündérek mozognak otthonosan. A lekvárfőzés gyerekjáték – különlegesen finom végeredménnyel.

A mélybordó, gyümölcsdarabokkal teli, sűrűn folyós és pikáns meggydzsem a világ egyik csodája, készítésénél az egyetlen kihívást a magozás jelenti, és ezt sajnos nem tudjuk megúszni. Ha tehetjük, csináljunk belőle családi programot, vonjuk be a gyerekeket, párunkat, ha nagyobb adaggal készítenénk. De az is jó megoldás, ha egyszerre csak 2 kilónyi meggyel dolgozunk, és inkább többször teszünk el, akár többféle ízesítéssel.

Ennek az egyszerű dzsemnek a titka, hogy a magozott meggyet lecukrozzuk, és néhány órát, de akár egy éjszakát állni hagyjuk, hogy kellő mennyiségű levet eresszen. Utána csak forralni kell egy kis zselésítővel, esetlegesen fűszerezni, ha sűrűbbre szeretnénk, akkor egy kicsit mixelni, hogy apróbb darabok is legyenek benne, és már mehetnek is az üvegbe.

Forrás:
iStock

A meggydzsemet fűszerezhetjük is:

  • isteni egy kis vaníliával és citromhéjjal: ehhez a vaníliarúd magjait kikaparjuk, a magokat és a rudat is a magozott meggyhez adjuk, ezután cukrozzuk, majd főzéskor két körömnyi citromhéjat adunk hozzá
  • elképesztően finom a meggydzsem egy kis rummal megbolondítva, kb. 1 dl rumot adunk lecukrozáskor a meggyhez – az alkohol el fog főni belőle, csak az illat és az aroma marad
  • a csoki és a meggy mindig is jóban voltak, a meggydzsemet is feldobja egy kis csokis íz: a zselésítővel együtt adjunk a meggyhez 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport

Forrás:
iStock

Meggydzsem (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 2 kg meggy
  • 80 dkg cukor
  • 1 csomag 2:1 zselésítő

Elkészítés: A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, egy lábasba tesszük, majd a cukrot egyenletesen rászórjuk. Lefedve néhány órát vagy egy éjszakát pihentetjük, hogy levet eresszen. 
Másnap hozzáadjuk a zselésítőt, elkeverjük, tűzre tesszük, és forrástól 2-3 percig főzzük. Botmixerrel egy kicsit bele-belemixelünk úgy, hogy maradjon egész meggy is benne, majd tiszta üvegekbe szedjük, erősen ráhúzzuk a tetőt, fejük tetejére állítjuk, így hagyjuk kihűlni, majd visszafordítva mehetnek a kamrába.

Forrás:
iStock