Írd be, mit keresel:

Lusta lángos egyszerűen

Ez az az étel, ami csakis frissen jó, forrón, sok fokhagymával és tejföllel, esetleg reszelt sajttal. Az egyik legkiadósabb, legolcsóbb étel, a strandon mégis megkérik az árát. Ha jót akarunk magunknak, süssük mi, mutatunk hozzá egy egyszerű, kezdőknek is jól működő receptet.

Cookta - 2021.07.05.
Lusta lángos egyszerűen

A hűtős, kefires vagy lusta lángos remek találmány: egy olyan kelt tészta, amit egyszer kell bedagasztani, és akár egy hétig is eltartható a hűtőben. Mindig csak annyit csippentünk ki belőle, amennyit éppen megsütünk és elfogyasztunk, így mindig friss lángossal rukkolhatunk elő. Érdemes tudni, hogy amint telnek a napok, a tésztája egyre könnyebb, foszlósabb lesz. Praktikus megoldás nagyobb társaságoknak is, de egy strandolós nap végén is jólesik.

Az előkészített tésztából 10 perc alatt tartalmas és finom vacsora sül, de akár ebédre is jó másodiknak egy leves után vagy bableves mellé… Tésztája könnyű és ropogós, a sütéshez felhasznált olajat akár többször használhatjuk, mivel a tészta felülete olajos, nem pedig lisztes, így sütésnél az olaj tiszta marad.

Forrás:
iStock

Kínálhatunk mellé fokhagymát, tejfölt – vagy kapros-fokhagymás tejfölt –, reszelt sajtot, de akár apróra vágott sonkát is.

Lusta lángos

Hozzávalók:

  • 1 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg joghurt vagy kefir
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj

A sütéshez:

  • napraforgóolaj

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 percig hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a joghurtot vagy kefirt, majd a felfutott élesztőt is, gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel kidolgozzuk. Olajjal megkenjük a tetejét, fóliával lefedjük, és a hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Ezután már süthető, de még jobb, ha egy éjszakát tud kelni.

Olajos kézzel nagyobb maréknyi darabokat tépünk a tésztával, kihúzogatjuk, és felforrósított, bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk, és azonnal kínálhatjuk is – tejföllel, sajttal, fokhagymával: ki mivel szereti.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.