Írd be, mit keresel:

Diétázóknak, szépülőknek titkos csodaszer: az almaecet

Nagymamáink még esküdtek rá, sőt már az ókorban is igen népszerű volt, mert egyszerű, olcsó és hatékony, mára viszont valahogy feledésbe merült ez a csodaszer, az almaecet. Többféle jótékony hatása ismert, miközben remek zsírégető, remek diétás segítő, kívülről és belülről is szépít.

Cookta - 2016.07.08.
Diétázóknak, szépülőknek titkos csodaszer: az almaecet

Ki gondolná, hogy az almaecetben mennyi fontos elem van: megtalálható benne a kalcium, a nátrium, a kálium, de a fluor, a foszfor és a szilícium is. Ezek többsége segíti a fogyást, mert lebontja a zsírt. Igaz, hogy egy csúnya savanyú ecetről van szó, de vízben feloldva könnyebben lenyeli az ember lánya, ha megtudja, hogy ez a kis lötty még vitaminokat és aminosavakat is tartalmaz, valamint béta-karotint és pektint, mely többek közt a koleszterinszintet tartja egyensúlyban, de a rákos sejtek ellen is hatásos.

Hogyan segít a fogyásban?

Az almaecet segíti a bélműködést, gyorsítja az emésztést és a zsíranyagcserét, enyhíti a puffadásos tüneteket, mert kiirtja a belekben elszaporodott baktériumokat, gombákat. Méregtelenít, salaktalanít, és remek vízhajtó is. Mivel a vércukorszintet is rendben tartja, nem kell attól tartanunk, hogy ránk tör a farkaséhség, és egyébként is étvágycsökkentő hatása van. 

Forrás:
iStock

Mi mindent gyógyít még?

Kiváló lehet bizonyos típusú, akár migrénes fejfájások enyhítésére, és a vérnyomás szinten tartására is. Fogyasztása mellett hamarabb elmúlnak a gyulladásos betegségek, akár az íny- és torokgyulladás gyógyításához is használhatjuk. Ha hajmosás után átöblítjük almaecetes oldattal a hajunkat, szép fényes lesz tőle.

Az almaecet-diéta menete

A lényeg, hogy először is meg kell szeretni az almaecet ízét. Na jó, nem muszáj szeretni, de legalább meg kell szokni, mivel mindennap legalább háromszor, de inkább ötször meg kell inni belőle egy vízzel hígított adagot. Ha a szabályokat betartjuk, heti 1,5-2 kiló fogyásra is számíthatunk. 

– 1 evőkanál almaecetet 3 deci vízben kell elkeverni, és ezt minden étkezés előtt negyed órával meginni. Két étkezés közé is be lehet csempészni egy adagot, ártani nem árt. 
– Fontos, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot meg kell inni!
– A diéta alatt kerüljük az alkoholt és az erjesztett ételeket.
– Csak teljes kiőrlésű kenyérfélét együnk.
– A cukrozott élelmiszereket száműzzük az étrendből erre az időre…
– A zsírban szegény fehérjéket fogyasszuk, például baromfit, halat, kagylót stb.

Vigyázat! 
Az almaecet-diétát ne alkalmazzák, akiknek gyakran ég a gyomruk vagy gyomorfekélyük van!

Almaecet házilag

Hozzávalók: 

  • 3 kg alma
  • 5 dl méz
  • tiszta ásványvíz, amennyit a massza felvesz

Elkészítés: Mossuk meg az almát, majd hámozzuk meg. Reszeljük le, és keverjük össze a mézzel. Szedjük egy jókora üvegbe, mert az erjedéssel is számolni kell. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, de maradjon még kb. 10-12 centi magas hely az üvegben. Zárjuk le az üveget, és helyezzük olyan helyre, ahol egyenletes, legalább 20 fokos a hőmérséklet. Mintegy 8 hét elteltével már megjelenik az ecet a pép tetején, és fogyasztható. De minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb esszenciát kapunk.
 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.