A piac tele van zsenge, friss répával, édesek és egészségesek. Nem győzünk betelni vele nyersen, de sütve is isteni! Egyszerű, de különleges receptet mutatunk nyári estékre...

A sárgarépa az egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, és bár nem tartozik a Top10 diétás zöldség közé, de így is bátran bekerülhet bármilyen diétába. Rengeteg vitamint, béta-karotint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, 10 dkg sárgarépában pedig csak 40 kcal van.

Nyersen ropogtatni mindenki szereti, de valahogy ritkán jut eszünkbe, hogy az uzsonna vagy hideg vacsora mellé a szendvicshez, kencékhez hasábokra vágott répát kínáljunk – a retek, paprika, paradicsom, uborka mellett. Pedig változatosabbá tehető így az étrend: próbáljuk magunkat rávenni, hogy egy hétig minden szendvicsezéskor kerüljön répa is a kísérők közé – rá fogunk kapni, mert finom, egyszerű, olcsó és egészséges.

Ugyanígy a főtt ételeknél sem kap kiemelt szerepet ez a szuper zöldség: rendben, húslevesbe mindig kerül, a raguleveseknél is kihagyhatatlan, de itt is csak mellékszereplő, pedig remek alapanyaga egy izgalmas köretnek grillezett vagy roston sült húsok, halak vagy akár sült sajt mellé.

Forrás:
iStock

Miután elkészítettük Ditte mézes-csilis sült répáját, ami ténylegesen zseniális volt, vérszemet kaptunk, és egy fetás változatot készítettünk, kissé keleties fűszerezéssel. Abbahagyhatatlan, pedig pofonegyszerű.

Balzsamos sült répa fetával

Hozzávalók:

  • 2 csokor zsenge répa
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 10 dkg feta sajt

Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, ha túl vaskosak, hosszában félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Egy tiszta zacskóba tesszük, amibe 1 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál balzsamecetet és ugyanennyi mézet csurgatunk, a száját összefogjuk, majd a tartalmát alaposan összerázzuk, hogy mindenhová kerüljön mindenből. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, hogy ne fedjék egymást, finoman megsózzuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve megszórjuk az őrölt római köménnyel és a szezámmaggal, majd tálra tesszük, és rámorzsoljuk a fetát. Ha van, egy kis friss korianderrel megszórhatjuk – még istenibb lesz tőle.

Melegen, hidegen is nagyon finom – szerintünk langyosan a legjobb!

Forrás:
iStock