Írd be, mit keresel:

Csevap nyárson – mutatós és isteni fogás a grillről

A csevap vagy csevapcsicsa a horvát és szerb konyha remek darált húsos étele, amit többféle húsból készítenek, és szigorúan grillen sütnek. Szaftos kis falatok, finoman fűszerezve, amit akár nyársra is húzhatunk.

Cookta - 2016.07.20.
Csevap nyárson – mutatós és isteni fogás a grillről

A világon mindenhol kedvelik a darált húsos grillételeket: ezek egyrészt jól fűszerezhetők, másrészt az apró nyesedékek feldolgozásának tökéletes módja. A grillen sülő különféle húsos fogásoknak igazi hagyománya van a Balkánon is, gondoljunk csak a török koftára és kebabra, a görög keftedeszre, a horvátok és szerbek kedvenceire, a csevapcsicsára és a pljeskavicára, a román miccsre.

Ezek mindegyike hasonló, bár ahány vidék, annyiféle fűszerezés, technika – és persze a húsok fajtája és keverési arányaik is változnak. Mert abban szinte mindegyik megegyezik, hogy többféle darált hús keverékéből a legfinomabb. A csevap háromféle darált húsból készül, és igazán szaftossá, porhanyóssá a szódabikarbóna teszi. Leggyakrabban kis kolbászkák készülnek a bekevert húsmasszából, de formázhatjuk gombócokká és húzhatjuk nyársra is, ahogy Ági, a Boldog Kukta blog szerzője tette.

Forrás:
Tóth-Nacsa Ágnes

Csevap-nyársak

Hozzávalók kb. 8 darab nyárshoz:

  • 20 dkg darált birkahús 
  • 20 dkg darált marhahús 
  • 20 dkg darált sertéshús 
  • 10 dkg felaprított vöröshagyma 
  • 1 teáskanál őrölt feketebors 
  • 1 teáskanál só 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 0,5 dl víz 
  • 50 dkg cukkini
  • 12 db koktélparadicsom
  • 24 zsályalevél 
  • olívaolaj

Elkészítés: A darált húsokat összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk,  és hozzáadjuk az előbbiekhez. A húsokat megszórjuk szódabikarbónával, fél dl vízzel megöntözzük az egészet, és összegyúrjuk. A keverékből 24 darab egyforma gombócot formázunk. 

Összeállítjuk a nyársakat. 4 vastagabb szelet cukkinit, 3 db félbevágott koktélparadicsomot, 3 zsályalevelet és 3 húsgombócot húzunk fel egy-egy nyársra.

Forrás:
Tóth-Nacsa Ágnes

Forrás:
Tóth-Nacsa Ágnes

Akár elektromos, akár faszenes grillen nekiláthatunk a sütögetésnek. Egy kevés olívaolajjal meglocsoltuk a csevap-nyársakat, és folyamatosan forgatva körülbelül 10–15 perc alatt teljesen készre sütjük az ízletes húsokat. 

Tálaláskor egy kis citrommal meglocsolhatjuk a húsgolyókat és mellé rukkolát kínálunk. Ízletes, laktató vacsora lesz a végeredmény! 🙂 Nem fogjátok megbánni! 

A receptet és a fotót Tóth-Nacsa Ágnes küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.