A jól behűtött görögdinnye leggyakrabban felkockázva vagy szeletben kerül a tányérunkra – kertben, vízparton egyenesen a kezünkbe –, isteni és egészséges frissítő, szomjoltó. De készülhet belőle izgalmas ital, sőt bólé is!

Ha már van egy ilyen remek alapanyagunk, érdemes minél több módon használni, fogyasztani. Ahogy korábban már mutattuk, készíthetünk belőle fetás salátát, melonádét – vagyis dinnyés limonádét –, sorbet-t vagy jégkrémet, sőt a magját és héját is felhasználhatjuk

Mivel a görögdinnye víztartalma igen magas, adja magát, hogy egy kellemes, hűs bólét készítsünk, ami a dinnye héjában tálalva mutatós is, amellett, hogy nagyon finom. Gyerekeknek és napközbeni fogyasztásra az alkoholmentes változatot ajánljuk, ami frissít, esti kerti partihoz, grillezéshez pedig a pezsgővel felturbózott alkoholos dinnyebólét.

Forrás:
iStock

Dinnyebólé frissítő és bódító változatban

Hozzávalók:

  • 1 közepes görögdinnye
  • 2-3 őszibarack (de használhatunk meggyet, cseresznyét, sárgadinnyét is)
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • méz ízlés szerint
  • néhány levél borsmenta
  • szénsavas ásványvíz, szóda vagy száraz pezsgő

Elkészítés: A görögdinnyét megmossuk, a tetejét levágjuk, a talpából is egy pici részt levágunk, hogy egyenesen álljon, nehogy elguruljon. Fagylalt gombócolóval vagy kanállal a hús felét kivájjuk, kimagozzuk, turmixgépbe tesszük. A maradék dinnyehúst karalábévájóval szedegetjük ki a héjból, félretesszük. A barackot kimagozzuk, bőrét lehúzzuk, majd a húst felkockázzuk. A citromot félkarikákra vágjuk.

A turmixgépben lévő dinnyehúshoz adjuk a narancsok kifacsart levét, egy kevés mézet, és összeturmixoljuk. A dinnyehéjba öntjük, felöntjük szódával vagy szénsavas ásványvízzel, illetve ha alkoholos változatot készítünk, akkor a pezsgővel, majd bepotyogtatjuk a félretett dinnyegolyókat, a kockázott barackot és a citromkarikákat, esetleg néhány levélke mentát, és a hűtőbe tesszük tálalásig.

Forrás:
iStock