Írd be, mit keresel:

Ha akarom, frissít, ha akarom, bódít: a dinnyebólé

A jól behűtött görögdinnye leggyakrabban felkockázva vagy szeletben kerül a tányérunkra – kertben, vízparton egyenesen a kezünkbe –, isteni és egészséges frissítő, szomjoltó. De készülhet belőle izgalmas ital, sőt bólé is!

Cookta - 2016.07.23.
Ha akarom, frissít, ha akarom, bódít: a dinnyebólé

Ha már van egy ilyen remek alapanyagunk, érdemes minél több módon használni, fogyasztani. Ahogy korábban már mutattuk, készíthetünk belőle fetás salátát, melonádét – vagyis dinnyés limonádét –, sorbet-t vagy jégkrémet, sőt a magját és héját is felhasználhatjuk

Mivel a görögdinnye víztartalma igen magas, adja magát, hogy egy kellemes, hűs bólét készítsünk, ami a dinnye héjában tálalva mutatós is, amellett, hogy nagyon finom. Gyerekeknek és napközbeni fogyasztásra az alkoholmentes változatot ajánljuk, ami frissít, esti kerti partihoz, grillezéshez pedig a pezsgővel felturbózott alkoholos dinnyebólét.

Forrás:
iStock

Dinnyebólé frissítő és bódító változatban

Hozzávalók:

  • 1 közepes görögdinnye
  • 2-3 őszibarack (de használhatunk meggyet, cseresznyét, sárgadinnyét is)
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • méz ízlés szerint
  • néhány levél borsmenta
  • szénsavas ásványvíz, szóda vagy száraz pezsgő

Elkészítés: A görögdinnyét megmossuk, a tetejét levágjuk, a talpából is egy pici részt levágunk, hogy egyenesen álljon, nehogy elguruljon. Fagylalt gombócolóval vagy kanállal a hús felét kivájjuk, kimagozzuk, turmixgépbe tesszük. A maradék dinnyehúst karalábévájóval szedegetjük ki a héjból, félretesszük. A barackot kimagozzuk, bőrét lehúzzuk, majd a húst felkockázzuk. A citromot félkarikákra vágjuk.

A turmixgépben lévő dinnyehúshoz adjuk a narancsok kifacsart levét, egy kevés mézet, és összeturmixoljuk. A dinnyehéjba öntjük, felöntjük szódával vagy szénsavas ásványvízzel, illetve ha alkoholos változatot készítünk, akkor a pezsgővel, majd bepotyogtatjuk a félretett dinnyegolyókat, a kockázott barackot és a citromkarikákat, esetleg néhány levélke mentát, és a hűtőbe tesszük tálalásig.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.