Írd be, mit keresel:

Grillezett tarja, füstös krumpli és egy szuper sajtkrém

A grillezésben az egyik legjobb dolog, hogy nagy társaság gyűlik össze, sokféle finomság készül egyszerre – egyrészt a grillen, másrészt kísérőként. Ákosék kerti partiján mindenki talál kedvére való finomságot.

Cookta - 2016.07.27.
Grillezett tarja, füstös krumpli és egy szuper sajtkrém

„Nagy hagyománya van nálunk a grillezésnek. Tavaly vettünk egy lávaköves, gázpalackról működő grillsütőt, de mégiscsak a faszenes sütés az igazi, ezért alig várjuk a tavaszt, nem sokat teketóriázunk, elő a pácolásra szánt húsokkal… Íme egy klasszikusnak számító grillezett sertéstarja, ahogyan mi készítjük: 

Grillezett sertéstarja

Hozzávalók:

  • 8-10 szelet sertéstarja (kb. 1 kg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál Piros Arany 
  • 1 jó evőkanál dijoni és hagyományos mustár vegyesen 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 szem borókabogyó
  • bors

Elkészítés: A tarját kicsontozzuk – nálunk a csont nélküli változat nyert –, közel egyforma szeletekre vágjuk, és ha szükséges, néhány helyen bevagdossuk az inas részeknél. A hússzeleteket sózzuk-borsozzuk, az egyik oldalukat a szétzúzott, kevés olajjal elkevert fokhagymával, a másik oldalukat a Piros Arany és a mustár keverékével megkenjük. A hússzeletek közé rétegezve elosztjuk a hagymaszeleteket és a szétnyomott borókabogyókat. Egy jól záródó edényben néhány órát, de legjobb, ha egy egész éjszakát érleljük a hűtőszekrényben. 

A pácolt hússzeleteket a felforrósított grillrácson megsütjük. Nagyon szeretjük, ha sül mellette kb. fél cm vastagra szeletelt, kakastaréjra vágott kolozsvári szalonna is. 

Köretként jól megmosott, egyenként alufóliába csomagolt krumplit hagyományos sütőben majdnem készre sütünk, és mikor már a húsok majdnem elkészültek, akkor a parázs szélét körberakjuk a fóliás krumplikkal, hogy kapjanak egy kis 'füstöt'.

Forrás:
Kovács-Nagy Ákos

Grillezünk még ilyenkor csirkemellet, szűzpecsenyét, néha egy kis marhát is, itt valamilyen kész grillfűszer kerül a pácba, de a tarja az biztosan mindig így készül.

Nálunk nagy kedvenc a krumplihoz készített krém vagy fűszervaj. Ehhez 50 dkg feta sajtot és 30 dkg lágy vajat egy jó nagy csomó felaprított friss petrezselyemzölddel jó alaposan kikeverünk, és kicsit állni hagyjuk a hűtőben. Ebből kerül majd jó bőven a forró, fóliából kibontott krumpliba vágott mélyedésbe.

Készül még görög saláta, tzatziki (ebbe is kerül egy kis feta) és majonézes kukorica is – mindenki azt választ köretnek, amit szeret.”

Jó étvágyat!

A receptet és a fotót Kovács-Nagy Ákos küldte. Köszönjük!
 
Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.