Ma már simán vehetünk olyan görögdinnyét, amiből nem kell szisztematikusan eltávolítani a kis fekete magokat. Igen ám, de az a hír járja, hogy ezek nem annyira finomak, mint a magos társaik. Vajon igaz a pletyka?

9037321895_996b66e6e8
Forrás:
Flickr / Tasha Edwards

Először is szögezzük le: nem létezik olyan dinnye, amely egyáltalán nem tartalmaz magot. Ugyanis még a mag nélküli görögdinnyében is vannak magkezdemények, sőt egyes fajtákban találhatunk „rendes” magot is, csak persze kisebb mennyiségben. 

De visszatérve a címadó kérdésünkre, a thekitchn.com oldal szerint a mag nélküli dinnye ízetlensége csak egy mítosz, ugyanis a dinnye ízének semmi köze ahhoz, hogy hány magot tartalmaz. Hogy miért? Mert az édességét és a textúráját olyan tényezők határozzák meg, mint annak a helynek a klímája, ahol a gyümölcsöt termesztették és betakarították, illetve a dinnye génjei.

A kutatók már azt is felfedezték, hogy milyen gének felelnek a dinnyék színéért és édességéért, így ma már azt is tudjuk, hogy 26 gén a dinnye színéért, 63 pedig a cukor felhalmozódásáért és a gyümölcs ízéért felel.

Sőt, állítólag a mag nélküli görögdinnyében több olyan gén található, amelyek a zamatos ízt erősítik, mint a magos társaikban, így egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy kevesebb ízélményt kapunk, ha ilyen fajtát vásárolunk.

600

Tudtad?

Magyarországon az '50-es években kezdtek el kísérletezni a mag nélkül dinnye termesztésével, így a '60-as években már magyar hibrid is a termesztők rendelkezésére állt. Viszont a drága vetőmagtermesztés, illetve a magas vetőmagár miatt végül nem terjedt el hazánkban. 

.