Írd be, mit keresel:

Lazac egyszerűen, különleges kísérőkkel

Az egyik legnépszerűbb halféle a lazac, még azok is kedvelik, akik nincsenek túl nagy barátságban a halételekkel. Ünnepi fogásnak is beillik, különösen egy izgalmas szósszal és színes tésztával.

Cookta - 2016.08.11.
Lazac egyszerűen, különleges kísérőkkel

A lazac szeletben, filézve, bőrösen és füstölve is elérhető ma már a nagyobb boltokban, és a tenyésztett lazac megfizethető árban is van. Igazi különlegesség – és jóval drágább mulatság – azonban a vadlazac, amelynek intenzívebb, ruganyosabb, élénkebb a húsa. A lazac gazdag ómega–3 és –6 zsírsavakban, így kimondottan az egészséges ételekhez sorolhatjuk.

A lazacot süthetjük tepsiben, kis fehérborral meglocsolva vagy citromlével megcsepegtetve, de serpenyőben vagy grillen is készülhet – pár perc alatt átsül. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlsütni, néhány perc elég oldalanként, hogy tökéletesen omlós legyen.

A tésztát egy baráti családtól kapta a recept beküldője, Béla. A különleges tésztához, amit természetes, növényekből kivont festék (spenót, cékla, sárgarépa) színez, különleges szószt készített sonkával és gombával, sok tejföllel és tejszínnel.

Forrás:
Molnár Béla

Grillezett lazac tésztával és sonkás gombaszósszal

Hozzávalók:

  • 1 kg vadlazacfilé
  • 10 dkg prágai sonka
  • 20 dkg konzervgomba
  • 50 dkg tejszín
  • 1 nagy pohár (475 g) tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 2 evőkanál étolaj
  • durvára őrölt színes bors
  • 2 evőkanál étolaj
  • 40 dkg színes tészta

Elkészítés: A halfiléket sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A szárzellert alaposan megmossuk, ezután uborkagyalun vékonyra szeleteljük. A sonkaszeleteket felkockázzuk. A konzervgomba levét leöntjük. 

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon megpároljuk a hagymákat, a zellert, a sonkát és a gombát. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, ezt jól összeforraljuk, így egy sűrű szószt kapunk. A szószt leturmixoljuk.

Közben bő sós, olajos vízben megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.

Végül a halfilék mindkét oldalát meggrillezzük kb. 5-5 perc alatt. 

A grillezett lazacot a színes tésztával és a gombás szósszal tálaljuk.

A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.