Egy jó egytálétel mindig remek választás, hiszen nem kell hozzá sok edényt összekoszolni, így rengeteg kellemetlen mosogatós perctől kíméljük meg magunkat, arról nem is szólva, hogy szinte maguktól megfőnek, nekünk szinte csak annyi vele a dolgunk, hogy egyszer-kétszer megkeverjük őket.

A cukkini ezen a nyáron az egyik kedvenc alapanyagunk volt (és valószínűleg ezután is az lesz), de érdemes egész évben fogyasztani, hiszen nagyon egészséges és zamatos is. Most egy csirkés-rizses egytálételbe álmodtuk bele, aminek a tetejét jó adag sajttal szórtuk meg a tökéletes élvezetek jegyében… Érdemes nagyobb adaggal készíteni, mert szinte eteti magát! A fűszerek, a rizs és a csirke isteni párosítást alkot, végeredményben pedig egy könnyed, mégis tartalmas egytálételt kapunk.

A csirkemelleket felkockázhatjuk, de ha nincs időnk vagy kedvünk, nyugodtan beletehetjük nagyobb szeletekre vágva is, valamint a végén a sajtot sütőben is ráolvaszthatjuk – ebben az esetben egy hőálló tepsiben 5–10 percig pirítjuk 180 fokon a kész egytálételt nagy adag sajttal a tetején.

Sajtos-cukkinis egytálétel csirkemellel

Forrás:
iStock

Hozzávalók:        

  • 4 evőkanál vaj
  • 50 dkg csirkemell
  • 3 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • só, bors
  • 25 dkg rizs
  • 4 dl tej
  • 4 dl víz vagy alaplé
  • 2 kisebb cukkini, felszeletelve
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • fél evőkanál fokhagymás só
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Egy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk a vajat, majd a sózott-borozott hússzeleteket beletesszük, és kb. 8 perc alatt aranybarnára pirítjuk a húst, ezután hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát. Beleszórjuk a rizst, jól összeforgatjuk, és 1-2 perc alatt összesütjük.

Ezután mehet rá a tej és alaplé, a fűszerek és a cukkini. Forrni hagyjuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Ezután mehet a tetejére a sajt, amit sütőbe tolva szépen ráolvasztunk, rápirítunk.

Forrás:
iStock