Írd be, mit keresel:

Pulled pork, a legomlósabb amerikai sült hús

Egyre divatosabb nálunk is a pulled pork, a szálaira széthúzogatott sült hús, amit salátával – a hamburgerhez hasonlóan – buciba halmoznak, és úgy fogyasztanak. Igazi street food, húsimádók kedvence, és otthon ritkán készül: sokan visszarettennek a maratoni hosszúságú sütés miatt. Nem kell, mutatjuk a receptet!

Cookta - 2016.09.12.
Pulled pork, a legomlósabb amerikai sült hús

Egyre több burgeres veszi fel étlapjára, mert bár nem sül olyan gyorsan, mint a hamburgerbe kerülő húspogácsa, nagyon egyszerű elkészíteni: egy gyors pácolás után csak a sütést kell kivárni. Ez viszont a sütő dolga, rá sem kell nézni, és ha kellően lezárjuk a tepsit, az alacsony hőfokon sülő húst teljesen magára lehet hagyni.

Forrás:
iStock

Az igazán profik 110-120 fokon sütik 8-10 órát, vagyis egy teljes éjszakát. Aki bátrabb, akár alvás közben is elkészítheti álmai legomlósabb sertéssültjét. Mert a pulled pork, mint neve is mutatja, sertéshúsból, jellemzően sertéslapockából készül, a pulled pedig arra utal, hogy az omlósra sült húst két villával szálaira szedhetjük, olyan puha. Ilyenkor legjobb saját pecsenyeszaftjával összeforgatni, de ízesíthető még más szószokkal, például BBQ-szósszal.

Húsimádók szívébe lophatjuk magunkat ezzel az isteni, trendinek számító, de valójában nagyon egyszerű finomsággal. A leggyakrabban steakburgonya kíséri, a szaftos húst pedig kissé megpirított hamburgerbuciba halmozzák, coleslaw-val, vagyis amerikai salátával együtt. Persze a variációk száma itt is végtelen: tehetjük ciabattába, tekerhetjük tortillába, kedvelt hozzá a ketchup vagy a lilahagyma-lekvár, csemegeuborka, friss zöldség.

Forrás:
iStock

Pulled pork – omlós sertéssült szálaira szedve

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéslapocka egészben
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 5 dkg barna cukor
  • 1/2 dl balzsamecet
  • 1 fej hagyma

Elkészítés: A páchoz a sót, az őrölt borsot, a fokhagyma-granulátumot, a szárított kakukkfüvet és a barna cukrot egy tálkában összekeverjük, hozzáadjuk a balzsamecetet, ezzel is elkeverjük, majd alaposan bedörzsöljük vele a nagy darab lapockát. Mindenhova jusson, masszírozzuk bele alaposan a húsba, majd tegyük egy jénai tálba. Alá 4-5 dl vizet, mellétesszük a meghámozott és félbevágott hagymát, a jénai tetejével lezárjuk.

110-120 fokos sütőbe tesszük, és 7-8 órát sütjük. Ha jól zár a jénaink, nem kell aggódnunk, hogy elpárolog a víz alóla, a gőzben pedig tökéletesen omlósra sül a hús. 

Az elkészült húst kicsit hűlni hagyjuk, majd két villa segítségével szálaira cincáljuk, és kellő mennyiségű pecsenyeszafttal összeforgatjuk.

Tálalhatjuk sült krumplira halmozva, salátával kísérve vagy buciba, tortillába téve.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.