Írd be, mit keresel:

Megpuhítottuk és megszerettük a polipot

A polip – és minden tengeri kincs és halétel – megosztó. Nem akarunk meggyőzni senkit, csak annyit mondunk: ha valaki igazi poliphoz jut, ezt a receptet készítse el! A Cookta 2. Aranykanál-versenyének receptjeiből válogattunk, ez az ínyencfogás bekerült válogatásunkba. Képes beszámoló!

Cookta - 2016.09.18.
Megpuhítottuk és megszerettük a polipot

A grillezés volt a témája a Cookta és a Heinz nagy nyári Aranykanál-díjas receptversenyének. A beküldött receptekből a 10 legjobb, legötletesebb bőséges Heinz ajándékcsomagot érdemel, a legjobb három ezenfelül még egy gazdag Ponti termékcsalád-válogatást is. A zsűri által kiválasztott 3 legjobb grillreceptet pedig el is készítjük – pontosabban elkészítettük –, és ebből választjuk ki kóstolás után a győztest, aki a fiatal iparművész és aranyműves Besnyői Rita által tervezett és készített Aranykanál-díjat megkapja. Az eredmény hamarosan kiderül, a TOP3-ba mindenesetre a Sári Szabina által küldött grillezett polip is bekerült.

Szabina tengerparti nyaralásuk alatt tett szert a számunkra szokatlan alapanyagra, de a helyiek útmutatása alapján elkészítette. Mi nem voltunk ilyen szerencsések, nem a tengerparton sütögettünk, de friss polippal dolgoztunk, és mindenben követtük a receptet. Azért is találtuk hasznosnak, mert viszonylag kevesen tudják, mihez kezdjenek egy ilyen jószággal, így sok ínyencnek segíthet, ha látja, hogyan készítse elő, főzze-süsse a polipot. 

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mikes Márk gasztrobloggerünk, bormesterünk – és most már grillmesterünk – készítette el a grillezett polipot, mutatjuk is, sok fotóval, a pontos recept itt található >>

A polip megjelenése a szerkesztőségben mindenkit felvillanyozott, és több szelfi is készült a fura állattal. Kicsit mi is mókáztunk…

Forrás:
Kerepeczki Anna

Aztán munkához láttunk… A tisztítással és a puhítással kezdtünk, de mi nem csapkodtunk, nem volt kellően stabil az asztal, így maradt a klopfoló. Viszont tényleg felpuhult a hús!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ezután feldaraboltuk, lábasba tettük, citrommal, hagymával, sóval és fokhagymával, felöntöttük vízzel, és fél órát főztük.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ilyen gyönyörű lett a színe!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Olívaolajjal, zúzott fokhagymával, citrommal, rozmaringgal és színes borssal pácot készítünk, összeforgatjuk a polippal.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Grillrácsra téve, faszénparázs fölött, időnként megforgatva megsütjük.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Sülés közben időnként megkenjük a páccal – ecset helyett rozmaringot használva. 🙂

Forrás:
Kerepeczki Anna

Salátával tálaljuk.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Hamarosan jövünk az eredménnyel!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.