Napi egy alma az orvost távol tartja, viszont ha elrágcsáljuk a magjait, ez az örök érvényű mondás egyből értelmét veszti – túlzott fogyasztása ugyanis gyomorrontáshoz, mérgezéshez is vezethet. Sokan emiatt (is) ódzkodnak a gyümölcsmagok felhasználásától, pedig alaptalan a félelem, a legtöbbjük ugyanis nemhogy nem mérgező, de még egészséges is!

Imádjuk a gyümölcsöket, azonban kétségkívül van egy elég bosszantó tulajdonságuk: nagyrészük telis-tele van magokkal. Precízebbek evés előtt kimagozzák őket, legtöbben azonban trükkös rágási praktikákkal próbálják meg elkerülni, hogy akár egy is a foguk alá kerüljön… Vagy elébe mennek a problémának, és a mag nélküli gyümölcsöt emelik le a polcokról. Pedig nem is gondolnánk, mennyi vitamint vonunk el a szervezetünktől ezekkel a szokásokkal! Az alábbi gyümölcsöknél legalábbis biztosan:

Forrás:
iStock

Szőlő

Az alma után az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcsünk a szőlő, nem véletlenül, hiszen süteményben és magában is egyszerűen isteni, ráadásul rengeteg jótékony hatása is van, akárcsak a magjának. Bármennyire is bosszantó, hogy egy aprócska szem akár négy-öt magot is tartalmazhat, legközelebb érdemes őket jó alaposan elrágcsálni: kutatások bizonyítják, hogy segíthetnek a szívünk és érrendszerünk egészségének megőrzésében, és csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Elég ok arra, hogy legközelebb ne csak borként fogyasszuk?

Forrás:
iStock

Görögdinnye

Ugyan a dinnyeszezon épphogy véget ért, erről a listáról mégsem maradhat ki, hiszen ha valami, akkor a görögdinnyemag egy igazi superfood! Magas cink-, vas- és rosttartalma miatt gyönyörűen fényessé varázsolja a bőrt, a hajat és a körmöket, mondhatni kívül-belül megszépíti a fogyasztóját. Ha viszont egyáltalán nem fűlik a fogunk a dinnyemagok megrágcsálásához, turmixoljuk le, a jótékony hatásai úgy is érvényesülni fognak. Ezeket az infókat pedig érdemes lesz jövő nyárra is fejben tartani!

Forrás:
iStock

Sárgadinnye

A sárgadinnye az a gyümölcs, aminek a magjait általában egy laza mozdulattal kivágjuk, és dobjuk is a kukába, pedig nem is gondolnánk, mekkora hibát vétünk ezzel. A kis fehér magok ugyanis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul fehérjével is! Nem csoda, hogy Iránban és Kínában a szárított sárgadinnyemagokat évszázadokon keresztül nasiként fogyasztották.

Ha bármennyire is szeretnénk, de nem bírjuk megkedveltetni magunkkal a magokat, ne csüggedjünk: remek megoldás lehet a már fentebb említett turmixolás, de szóba jöhetnek szőlőmag-kivonatot tartalmazó táplálék-kiegészítők is.