Írd be, mit keresel:

Vaj vagy margarin? Döntsön a dögös sült csirke!

Még emlékszem a falun töltött gyerekkoromból, amikor a nagypapám megérkezett a forró kenyérrel, amit a pék nem sokkal azelőtt vett ki a kemencéből, aztán a nagymamám lekanyarított belőle egy eléggé formátlan szeletet, majd a hideg vajat, amit képtelenség lett volna kenni, vastag szeletekben a kenyérre tette. 

Cookta - 2016.09.29.
Vaj vagy margarin? Döntsön a dögös sült csirke!

A forró kenyér pillanatok alatt megolvasztotta a vajat, ami sárgán, gyönyörűen szétfolyt a hófehér kenyér tetején. Nem is volt annál finomabb reggeli. A vajnak újra reformja van. Az elmúlt években telebeszélték a fejünket, hogy túl magas a zsírtartalma, és együnk inkább margarint helyette. Most meg pont az ellenkezőjét hallani, lehurrogják az adalékanyagokkal és transzzsírokkal teleömlesztett margarint, és jöhet vissza a vaj. 

Forrás:
iStock

Marhafaggyú? Na ne!

Egyébként nem igaz, hogy a vajban több a zsír. Hacsak nem csökkentett zsírtartalmú margarinról van szó, közel megegyezik a zsírtartalmuk. Ugyanakkor tény, hogy a vaj sokkal természetesebb étel, tejből készül, és semmi hókuszpókusz. Ha belegondolunk, hogy az első margarint viszont marhafaggyúból készítette egy francia vegyész 1860-ban, és legfőképp azért, hogy olcsóbb terméket hozzon létre, mint a vaj, mindjárt el is megy tőle a kedvünk. Ma már persze nem marhafaggyúból csinálják, inkább növényi olajból, az előírások szerint vitaminnal is dúsítják, nevezetesen A- és D-vitaminnal, mert ezek a vajban természetes módon is ott lennének.  

Tudtad?

– A vaj természetes transzzsírsavai nem kártékonyak a koleszterinszintre nézve, míg a margarin mesterséges transzzsírsavai állítólag igen. 
– Az alacsony zsírtartalmú margarin 50 százaléka víz. A krémes állagot a jóval magasabb fehérjetartalom okozza.
– Ma már jobban odafigyelnek a margarin készítésére, sokkal egészségesebb, mint korábban volt.

A dögös sült csirke titka

Hiába dobod be a sütőbe a csirkédet egy-másfél órára, talán szép piros lesz, de nem lesz finom omlós, hanem száraz és kemény, és az íze is igen unalmas egy idő után. Ám ha készítesz egy ütős fűszervajat – kinek jutna eszébe fűszermargarint készíteni? –, és a bőre alá töltöd, mindjárt benevezhetsz a pipivel egy szakácsversenyre.

Fűszervajas sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 bontott csirke
  • 25 dkg lágy vaj
  • só, bors
  • petrezselyem, snidling
  • fokhagyma
  • Cayenne-bors

Elkészítés: A zöldfűszereket felaprítjuk, a fokhagymát lepréseljük, és hozzákeverjük a vajhoz. Sózzuk. Az elkészült fűszervajat betesszük a hűtőbe, hogy újra kemény legyen.

A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A fűszervajat feldaraboljuk, és óvatosan a megnyújtogatott bőr alá tömködjük. A combja, de főleg a melle és a bőr közé jusson belőle bőven. A csirke belsejébe is tehetünk a vajból, a maradékkal kívülről bedörzsölhetjük. Ezután hústűvel megtűzzük a csirke nyílásán a bőrt vagy összekötjük a lábait, hogy a majd olvadó vaj ne folyjon ki. 

A csirkét megsózzuk egy kicsit, megborsozzuk, tepsibe tesszük, fokhagymát és néhány cikk citromot is tehetünk mellé, és előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük. Nem fedjük le. 1–1,5 órát sütjük, míg gyönyörű piros nem lesz. 

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.