Írd be, mit keresel:

Több mint fasírt: ez a skót tojás!

Ennek az ételnek a története 6 éves már. Anno volt szerencsém néhányszor Londonban vendégeskedni, ahol természetesen nem maradhatott ki az akkori nagy kedvenc szakácsom (Heston Blumenthal) éttermének a meglátogatása, mely a Londontól néhány kilométerre lévő Bray nevű faluban található jelenleg is. 

Cookta - 2016.10.08.
Több mint fasírt: ez a skót tojás!
Megrendelem!

Megrendelem!
Forrás:
Alexandra.hu

Sajnos a 3 csillagos Fat Duckba nem tudtunk helyet foglalni, de a szemközt található viktoriánus sörözőjébe, a Hinds Headbe sikerült asztalt kapnunk, ahol végre megkóstolhattam a híres-neves ikonikus fogását, a SCOTCH EGG nevű csodát, mely egy ropogós bundájú fűszeres húspépbe rejtett lágy fürjtojást jelentett. Közel 1 évig kutattam, vajon hogy a „fenébe” kerülhetett bele a lágy tojás a húsba, mely még ráadásul ki is van rántva.

Amikor rájöttem, elképesztően sokszor készítettem el, és büszkélkedtem vele a barátaim előtt. Az alábbi videóban látható a „titok”, annyi változtatással, hogy én normál tojásokat használtam. A tojás főzési ideje a kulcs, valamint az, hogy a tojásokat főzés előtt meleg vízben kell pihentetni, így nem repednek azonnal szét a főzővízben. Ha követitek a filmben látottakat, akkor tökéletes hestonos élményben lehet részetek a saját otthonotokban.

Objektum doboz

Skót tojás

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 50 dkg darált hús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kávéskanál só
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt bors
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem

A bundához és a sütéshez:

  • tojás és liszt
  • kukoricapehely (corn flakes)
  • olaj

Elkészítés: A tojásokat meleg vízbe tesszük néhány percre, majd forró vízbe átemeljük, pontosan 5 percig főzzük, majd jeges vízbe tesszük, ha kicsit hűlt, meghámozzuk, félretesszük.

A húsmasszához a darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt hagymát és fokhagymát, sót, borsot és a finomra vágott petrezselymet. Összedolgozzuk, majd a negyedéből gombócot formálunk, ebbe lukat készítünk, a tojást beletesszük, beburkoljuk. Így járunk el a többi tojással és a maradék húsmasszával is.

A bundázáshoz a tojásokból és a lisztből a palacsintatésztánál picit sűrűbb masszát keverünk, a húsgombócokat megforgatjuk benne, majd apróra tört corn flakesbe forgatjuk.

180 fokra melegített bő olajban 5–6 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivéve alaposan lecsepegtetjük, és azonnal tálaljuk salátával vagy tetszőleges körettel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.