Írd be, mit keresel:

Méregtelenít, lúgosít, vitalizál: a zöldturmix

Az elsőre furcsának tűnő zöld ital valóságos csodaszer. Csak nyers zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, így rengeteg rostot és vitamint, kalóriát viszont alig. És még finom is!

Cookta - 2016.10.11.
Méregtelenít, lúgosít, vitalizál: a zöldturmix

Természetesen a legtöbb gyümölcsből és nyersen is fogyasztható zöldségből készíthető turmix vagy smoothie, ezek mind egészségesek, és remekül segítik a szervezetet. Ám a zöld színű leveles alapanyagok rengeteg esszenciális aminosavat is tartalmaznak, valamint méregtelenítő és lúgosító hatású klorofillt is. Magas az ásványianyag- és rosttartalmuk, és a turmixolásnak köszönhetően sok zöldség könnyebben emészthető, mint szeletelve, aprítva.

A zöldségek közül a legjobb alapanyagok a spenót, a madársaláta, a céklalevél, a kínai kel és a kelkáposzta, de uborka, szárzeller, avokádó is bátran használható. A gyümölcsök közül a narancs, az alma, a banán, az ananász és a kivi a legnépszerűbb turmixalapanyag, de tehetünk bele maréknyi bogyós gyümölcsöt vagy mangót is. A gyümölcsökből használhatunk fagyasztottat is, főleg ha „csak” ízesítésre használjuk.

A zöldturmixot ízesíthetjük fűszerekkel, sőt! Mivel a legtöbb zöldfűszer gyógynövény is, kimondottan jótékonyan hatnak a szervezetre. A koriander vagy a C-vitaminban igen gazdag petrezselyem, de akár a frissítő menta is jó választás lehet, de használhatunk nem zöldfűszereket is. A csili élénkít, és felpörgeti az anyagcserét, az édeskömény kimondottan jótékonyan hat az emésztrőrendszerre, ahogy az ánizs is, ráadásul kellemesen aromássá teszik az italt. A tisztító hatású gyömbér is jó választás lehet, de ha gyümölcsösebb a turmix, nehet bele vanília, fahéj is, reszelt citrushéj vagy akár egy kis méz is.

A zöldturmix akár komplett reggeli is lehet, ha gazdagítjuk még egy kevés chiamaggal, ami szintén az emésztőrendszer nagy barátja, ráadásul gyakorlatilag 0 a kalóriatartalma. Helyettesíthetjük 1-2 kanál lenmaggal is, ez is jótékonyan hat a szervezetre, serkenti az anyagcserét – de már a rengeteg rosttal és vitaminnal is sokat tettünk szervezetünk lúgosításáért, méregtelenítéséért, egészségéért.

Zöldturmix – gyümölcsösebb változat

Hozzávalók 1 pohár italhoz:

  • 1 marék zsenge, nyers spenót
  • 1 dl almalé
  • 1/2 banán
  • 1 kis marék aprított ananász
  • 1 evőkanál chiamag (elhagyható)

Elkészítés: Turmixgépben a spenótot az almalével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket is, és krémes állagúra turmixoljuk. Belekeverjük a chiamagot, és már fogyasztható is.

Zöldturmix – zöldségesebb változat

Hozzávalók 1 pohár italhoz:

  • 1 szál angolzeller (szárzeller)
  • 1/2 db kígyóuborka
  • diónyi reszelt friss gyömbér
  • csipet só
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés: A szárzellert és az uborkát megmossuk, felkockázzuk, turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a mézet és egy csipet sót, összeturmixoljuk, ha szükséges, vízzel hígítjuk, azonnal fogyaszthatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.