Lehet vitázni arról, hogy kinél mi a legnagyobb családi kedvenc, de az biztos, hogy a rakott krumpli az elsők között szerepel. Sokszor készítem én is az egyszerű változatát, ami annyiban tér el a klasszikus készítéstől, hogy pirított hagymát is teszek bele.

Kedvenc egytálételünket most kissé megbolondítva készítettem: a mostani változat is nagyjából az előbb említett recept elkészítési módját követi. Azzal a különbséggel, hogy a kolbászt csirkecombra, a rendes burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.

Forrás:
Hajós Ágnes

Csirkével rakott édesburgonya

Hozzávalók:

  • 80 dkg édesburgonya (batáta)
  • 5 dl tejföl
  • 7 tojás
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 30 dkg csirkecombfilé
  • só, bors
  • 20 dkg reszelt sajt
  • kevés olívaolaj a sütéshez

Elkészítés: 6 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, felkarikázzuk, félretesszük. A lila hagymát nagyon vékonyra szeljük, a húst kis darabokra vágjuk.

Egy teflonserpenyőben kevés olajat hevítünk, rászórjuk a hagymát. Kicsit megsózzuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, félretesszük.

A tejfölt összekeverjük a maradék tojással, sózzuk, borsozzuk. 

Az édesburgonyát meghámozzuk, vékony, max. 3-4 mm-es karikákra vágjuk. A felét a tojásos tejfölbe forgatjuk, kézzel kihalásszuk, egy kb. 25 × 35 cm-es jénai alján elterítjük. Ráhalmozzuk a tojáskarikák felét, erre jön a hagymás-húsos rész, majd ismét egy sor tojás. A maradék batátát szintén beleforgatjuk a tejfölbe, majd szósszal együtt a rakottas tetejére simítjuk, erre szórjuk a reszelt sajtot.

200 fokos (légkeverésesben 180) sütőbe toljuk. Kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Forrás:
Hajós Ágnes