Írd be, mit keresel:

Az én sült kacsacombom

Hideg lett. Undorral nézek a fogyókúrás, natúr csirkemellemre. Éhes vagyok!!! Szaftosat és zsírosat kívánok, nem érdekel!

Cookta - 2016.10.17.
Az én sült kacsacombom

Ami igazán szaftos, és nem is olyan zsíros, viszont omlós, mennyei és megunhatatlan, az a kacsacomb sülve, méghozzá úgy, ahogy én csinálom. A receptet én fejlesztettem ki, bár látszólag nincs benne semmi különös, mégis mindenki könyörög, hogy írjam le, aki megkóstolta. 

Persze van egy titkos hozzávalóm: egy öntöttvas lábos, amit ezelőtt húsz évvel csempésztem át az északi határon a kocsi ülése alatt. Lehet, hogy simán megengedték volna, hogy behozzam, de nem kockáztattam. A vaslábosom lényege, hogy van fedője. (Meg az, hogy eredendően fekete, így nem látszik rajta a húszéves korom.) Szóval a lényeg a fedő… 

Itt, azt hiszem, fel is lélegezhetünk, mert a legtöbbünknek van otthon valami edénye, amit sütőbe lehet tenni, és fedővel is rendelkezik. Tepsiben, csupaszon, lefóliázgatva vagy bármi más módon szerintem nem érdemes nekilátni a kacsasütésnek, mert bár igazán mutatós egy pirosra és ropogósra sült comb, de a húsa soha nem olyan omlós.  

Szóval. A kacsa köztudottan zsíros, pedig nem mindegyik. Én azt a nyomorult kis kacsacombot szoktam venni, ami se nem háztáji, se nem hízott, hanem egyszerűen csak kacsa. Veszek belőle négy darabot, és ahol vastagodik a bőre, ott beirdalom. Előtte persze szépen megmosom, epilálom, ha kell, és meg is törölgetem. A kacsa zsírja fogja felejthetetlenné varázsolni a hús ízét, miközben gyönyörűen kisül, és szétfolyik a lábosban. A kifolyt zsírt utóbb egy kis tálkába teszem, és még napokig azzal kenem meg a reggeli pirítósomat. 

Sült kacsacomb egyszerűen

Hozzávalók: 

  • 4 db közepes kacsacomb
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • só, pici bors

Elkészítés: Tehát a megtisztított és beirdalt kacsacombokat kicsit megsózom, és belehelyezem a lábosba úgy, hogy a bőrös felükkel lefelé legyenek. Nem teszek rá vizet, mert nemsokára a saját levében tocsog majd. Most vastag karikákra vágom a vöröshagymát, megpucolom és gerezdekre szedem a fokhagymát. Ezekkel szépen beborítom a kacsacombokat, újra megsózom a hagymát is, de nem nagyon, és mehet a sütőbe. 

190 fokon kezdem sütni, de húsz perc múlva leveszem 170 fokra. Negyven perc múlva megforgatom a combokat, és visszapakolom rájuk a hagymákat. Sütöm, sütöm, sütöm, úgy másfél órán keresztül kis lángon és lefedve. 

Amikor megpuhult, kiveszem a lábost a sütőből, és lefedve pihentetem még vagy fél órát. Ez nagyon fontos! Ha azonnal tálaljuk, a kacsa bosszút áll, és megszikkad a tányéron. Hagyni kell, hogy fedő alatt még magába szippantsa a leveket, zamatokat, hagymás párát, hogy igazán finom maradjon. Ha ügyesek voltunk, a combok szép pirosbarnára sültek akkor is, ha nem grilleztük őket fedő nélkül. 

Ja, és a krumpli!

Miközben a kacsa sütkérezik, tisztára sikálok 4 darab közepes burgonyát, és egyszerűen bedobálom a lábas mellé a sütőbe. A krumpliknak 20-30 percre lesz szükségük. Ha megsültek, a felpúposodott héjakat leszedem, a többit rajta hagyom, és egészben, héjastól tálalom a hús mellé. Locsolok rá egy kis kacsazsírt, néhány sült hagymafoszlányt is dobhatok mellé, és kész. Fejes salátával vagy tejfölös ubisalival a legfinomabb, de nem sértődik meg egy kis párolt lila káposztától sem. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.