Írd be, mit keresel:

Csorgó napsugár őszre, télre

Mi, magyarok alig eszünk mézet, pedig a hazai méz állítólag megállja a helyét bárhol a világban. Semmivel nincs benne több kalória, mint a cukorban, ugyanakkor igazi áldás. Úgy is nevezik: az istenek eledele. 

Cookta - 2016.10.18.
Csorgó napsugár őszre, télre

A náthás időszak közeledtével, amíg kicsi volt, én minden este adtam a gyerekemnek lefekvés előtt (és igen, fogmosás után) egy kanálka mézet. Elszopogatta, amíg elaludt, szépet is álmodott tőle, és elkerülte a legtöbb baci és vírus, ami az osztálytársait ágynak döntötte. Ugyanezt megismételtük reggel is, mondjuk egy szelet vajas kalácsra vagy bundás kenyérre kenve, esetleg teába keverve. 

Forrás:
iStock

Ősidők óta tudjuk, hogy a méz igazi orvosság, mégse fogyasztunk belőle eleget. Igaz, nem mindegy, melyik mézet választjuk, nem árt ellenőrizni a címkéjét, hogy melyik termelő és milyen módon készítette. Vigyázat, hamisítják!

A méz minden olyan anyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége lehet. Cukrok, fehérjék, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok találhatók benne. Elég, ha elképzeljük, hogy a nyári napsütésben felnevelkedett, színpompás virágok porából készítik szorgos méhek, már ez a gondolat is gyógyító hatású. A méz vitalizál, és megóvja a szívet.

Forrás:
iStock

Melyik méz mit tud?

Elisabeth Andréani: A méz titkai

Elisabeth Andréani: A méz titkai
Forrás:
Alexandra.hu

– Az akácméz a legelterjedtebb fajta, és igen jótékony hatású a megfázás tüneteinek enyhítésére, de van azért másfajta méz is. A repceméz például kiváló fertőtlenítő, ha a gyulladt torkot vagy fogat akarjuk gyógyítani. 
– Bármelyik mézről elmondható, hogy nagyszerű tápanyagforrás, könnyen emészthető és fájdalomcsillapító. 
– A vegyes virágméz minden bajra gyógyír. 
– Az eperméz megszünteti a vérszegénységet.
– Köhögésre, légcsőhurutra, tüdőproblémákra a fenyőméz a legajánlottabb.
– Kiváló idegcsillapító és stresszoldó a hársméz.
– Mindenféle méz erősíti az immunrendszert, de talán az akácméznek a legmagasabb a vitamintartalma. Ugyanakkor szintén kiváló immunerősítő a repce- és a virágméz is. 
– Az érzékeny gyomrot megnyugtatja a repce- és a napraforgóméz.
– Csontsérülés, törés idején az akácméz a leginkább javasolt, mert nagyon magas a kalciumtartalma. 
– Bőrsérüléseket is lehet kezelni mézzel, mert baktériumölő. 
– Ha tisztítókúrát tartunk, fogyasszunk sok akácmézet és napraforgómézet. 
– Kedvetlenség, depresszió esetén is hasznos a méz. 
– Mindenféle epe- és a hasnyálmirigy-elégtelenség, májprobléma kezelését is remekül kiegészíti egy kiadós mézkúra.

Forrás:
iStock

Az ókori görögök fedezték fel

A méhek „megszelídítését” és a méz termelését a görögök kezdték el, majd megtanulta tőlük Róma és Európa. Az ókori Egyiptomban fejfájás-csillapítónak használták a mézet, de sebgyógyításra is alkalmazták, mert észrevették, hogy a hatására a seb nem fertőződött el. A római gladiátorok azért ették kilószámra a mézet, hogy növeljék fizikai erejüket. De spirituális csodaszernek is tartották őseink, úgy vélték, hogy aki sok mézet fogyaszt, azt elkerüli a gonosz, és előbb meglátja az igazságot. 

Mézes recepteket itt találtok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.