Mi, magyarok alig eszünk mézet, pedig a hazai méz állítólag megállja a helyét bárhol a világban. Semmivel nincs benne több kalória, mint a cukorban, ugyanakkor igazi áldás. Úgy is nevezik: az istenek eledele.
A náthás időszak közeledtével, amíg kicsi volt, én minden este adtam a gyerekemnek lefekvés előtt (és igen, fogmosás után) egy kanálka mézet. Elszopogatta, amíg elaludt, szépet is álmodott tőle, és elkerülte a legtöbb baci és vírus, ami az osztálytársait ágynak döntötte. Ugyanezt megismételtük reggel is, mondjuk egy szelet vajas kalácsra vagy bundás kenyérre kenve, esetleg teába keverve.
Ősidők óta tudjuk, hogy a méz igazi orvosság, mégse fogyasztunk belőle eleget. Igaz, nem mindegy, melyik mézet választjuk, nem árt ellenőrizni a címkéjét, hogy melyik termelő és milyen módon készítette. Vigyázat, hamisítják!
A méz minden olyan anyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége lehet. Cukrok, fehérjék, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok találhatók benne. Elég, ha elképzeljük, hogy a nyári napsütésben felnevelkedett, színpompás virágok porából készítik szorgos méhek, már ez a gondolat is gyógyító hatású. A méz vitalizál, és megóvja a szívet.
Melyik méz mit tud?
– Az akácméz a legelterjedtebb fajta, és igen jótékony hatású a megfázás tüneteinek enyhítésére, de van azért másfajta méz is. A repceméz például kiváló fertőtlenítő, ha a gyulladt torkot vagy fogat akarjuk gyógyítani.
– Bármelyik mézről elmondható, hogy nagyszerű tápanyagforrás, könnyen emészthető és fájdalomcsillapító.
– A vegyes virágméz minden bajra gyógyír.
– Az eperméz megszünteti a vérszegénységet.
– Köhögésre, légcsőhurutra, tüdőproblémákra a fenyőméz a legajánlottabb.
– Kiváló idegcsillapító és stresszoldó a hársméz.
– Mindenféle méz erősíti az immunrendszert, de talán az akácméznek a legmagasabb a vitamintartalma. Ugyanakkor szintén kiváló immunerősítő a repce- és a virágméz is.
– Az érzékeny gyomrot megnyugtatja a repce- és a napraforgóméz.
– Csontsérülés, törés idején az akácméz a leginkább javasolt, mert nagyon magas a kalciumtartalma.
– Bőrsérüléseket is lehet kezelni mézzel, mert baktériumölő.
– Ha tisztítókúrát tartunk, fogyasszunk sok akácmézet és napraforgómézet.
– Kedvetlenség, depresszió esetén is hasznos a méz.
– Mindenféle epe- és a hasnyálmirigy-elégtelenség, májprobléma kezelését is remekül kiegészíti egy kiadós mézkúra.
Az ókori görögök fedezték fel
A méhek „megszelídítését” és a méz termelését a görögök kezdték el, majd megtanulta tőlük Róma és Európa. Az ókori Egyiptomban fejfájás-csillapítónak használták a mézet, de sebgyógyításra is alkalmazták, mert észrevették, hogy a hatására a seb nem fertőződött el. A római gladiátorok azért ették kilószámra a mézet, hogy növeljék fizikai erejüket. De spirituális csodaszernek is tartották őseink, úgy vélték, hogy aki sok mézet fogyaszt, azt elkerüli a gonosz, és előbb meglátja az igazságot.