Írd be, mit keresel:

Indiától Skandináviáig kedvenc: a kardamom

Csodafűszer, amelynek bár nagyon karakteres az aromája, mégis tökéletesen illik egy habos kávéhoz éppen úgy, mint egy krémes sütőtökkrémleveshez, az indiai, az arab és a skandináv világ kedvence – mi pedig alig ismerjük... Fedezzük fel a kardamomot, érdemes!

Cookta - 2016.10.19.
Indiától Skandináviáig kedvenc: a kardamom

Valóban érdemes felfedezni ezt a fűszerkülönlegességet – több okból is. Habár a sáfrány és a vanília utána a világ harmadik legdrágább fűszerének számít, ez becsapós, hiszen annyira intenzív az aromája, hogy nagyon kevés elég belőle, és még ha rendszeresen használjuk is, egy kis zacskónyi hosszú ideig kitart. A kardamomot a szív fűszerének is nevezik, neve eredetileg a kardia – vagyis szív – és amomum – vagyis fűszer – szavakból született, nem is véletlenül, hiszen jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, de emellett emésztésjavító, tisztító, vitalizáló és tonizáló hatású, így nemcsak fűszerként, de a kozmetikaiparban is használják jótékony tulajdonságai miatt. 

Forrás:
iStock

A kardamom kámforos, bergamottra emlékeztető fűszer, a gyömbérfélék családjába tartozik, apró, zöld hüvelyekben fejlődnek ki a kis magok a 2-3 méter magasra növő cserjén. Szüretelés után a 8–15 magot tartalmazó hüvelyeket megszárítják, általában így kerül forgalmazásba a fűszer. Felhasználás előtt a száraz burkot egy kés fokával megroppantjuk, majd a magokat kifejtjük a hüvelyből, és mozsárban összetörjük. A főzés elején érdemes az ételbe tenni, hogy minél jobban érvényesülhessen az aromája. Kapható őrölt formában is, de ez jóval kevésbé intenzív ízű, válasszuk inkább az egész kardamomot, és pepecseljünk vele 1-2 percet. Megéri!

Forrás:
iStock

Mihez használjuk?

Nagyon különleges fűszer, mégis belesimul sokféle fogásba, ételbe, italba, sós és édes ízvilágba. Az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle, a curry-fűszerkeverék egyik elhagyhatatlan darabja, de más fogásokba is előszeretettel használják nemcsak a zöld kardamomot, de a füstösebb, erőteljesebb ízű fekete kardamomot is. Az arab konyha is kedveli, fűszerkeverékbe (ras-el-hanout) vagy direkt az ételbe téve, nyilván élénkítő hatása miatt is. És míg az indiai teás ital, a chai latte nem nélkülözheti a kardamomot, addig az arabok a kávét fűszerezik vele. Isteni finom, egyszerűen kipróbálható, ha 3-4 kis magot kissé összetörve a kotyogós kávéfőzőben a kávéra szórunk, és úgy főzzük meg a kávét.

Forrás:
iStock

Érdekes módon Skandináviában is nagyon kedvelt fűszer a kardamom, talán ők is a vitalizáló, vérkeringést javító hatása miatt kedvelik – persze az íze mellett – ezt a fűszert, ami a hideg országokban nem elhanyagolható. Ők elsősorban péksüteményeket fűszereznek őrölt kardamommal, a svéd és finn kelt tészták fahéjtól és kardamomtól illatosak, illetve nélkülözhetetlen a glöggből, az ő forralt borukból.

Aki szeretne barátkozni a különleges kardamommal, először kóstolja meg párolt rizzsel főzve vagy tejberizzsel, sósan és édesen is remek, illatos, izgalmas. A következő lépés lehet a forralt bor, amibe más fűszerekkel együtt nagyon jól illik a kardamom, téli forró italként a fűszeres chai latte, de felvidíthatjuk vele a reggeli smoothie-t, turmixot is, a zabkását, tehetjük chutney-ba, fűszeres körte-, alma- vagy birskompótba…

Forrás:
iStock

Ha pedig egy elképesztően finom őszi-téli krémlevesre vágyunk, bolondítsuk meg a sütőtököt egy kis kardamommal… Kevés olívaolajon futtassunk meg 2 gerezd durvára vágott fokhagymát és 2-3 kardamom összezúzott magjait, adjunk hozzá 1 kilónyi felkockázott sütőtököt és maréknyi burgonyát, 2-3 percig kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, reszeljünk hozzá diónyi megtisztított gyömbért, majd 15 perc alatt főzzük puhára. Botmixerrel pépesítsük, adjunk hozzá 1-2 dl tejszínt, kóstoljuk meg… Lehet hozzátenni egy pici mézet vagy csilit, ízlés szerint állítsuk be az ízvilágot édesebbre vagy csípősre…

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.