Írd be, mit keresel:

Isteni borzaska, de sütőtökből

Ki ne ismerné a mátrai vagy kárpáti borzast, a krumplis bundában sült húst? Gyerekkori kedvenc, amit vagy a nagyi csinált, vagy kockás terítős vendéglők repertoárjából választottuk. A jó hír, hogy egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és krumpli helyett sütőtökkel is működik!

Cookta - 2016.11.02.
Isteni borzaska, de sütőtökből

A borzaska tulajdonképpen a tócsni és a rántott hús házasítása, a köret tulajdonképpen maga a bunda, de jó mellé azért egy kis saláta vagy párolt zöldség is, ennél kiadósabbra nincs szükség. Fontos, hogy a bundázandó alapanyag vékony és könnyen átsülő legyen, hogy egyszerre süljön át, mire a bunda pirosra, ropogósra sül. Ez az egyetlen kihívás, épp ezért fontos az is, hogy az olaj ne túl forró, de azért kellően meleg legyen.

A borzas bundába rejthetünk sertéskarajt, csirkemellet, pulykamellet, de akár halfilét is – ezek könnyen és gyorsan átsülnek. És ha már variálunk, akkor a bunda krumpli helyett lehet sütőtök is – így egyrészt változatosabb, másrészt egészségesebb, nem mellesleg a sütőtök ízesebb alapanyag, mint a burgonya. 

Sütőtökös borzaska

Hozzávalók:

  • 50 dkg harcsafilé vagy csirkemellfilé
  • 40 dkg sütőtök
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, a magos részt kivágjuk, majd apróra lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a zúzott vagy lereszelt fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összekeverjük.

A csirkemellet vagy a harcsát ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk.

Egy serpenyőben bő olajat melegítünk, amikor már jó meleg, akkor a felcsíkozott húst vagy halat megmártjuk a masszában, az olajba tesszük, és szép pirosra sütjük.

Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges olajat.

Salátával, zöldkörettel tálaljuk, kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt is.

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.