Írd be, mit keresel:

Mennyei libacomb narancsos-mézes sütőtökkel és tepsis krumplival

A népi mondás szerint „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”. Ezt elkerülendő természetesen Márton napján sok helyen a libáé lesz a főszerep az ebéd készítésekor. A liba egyik legfinomabb része a combja, főleg ha húsa omlós, a bőre pedig ropogós...

Cookta - 2016.11.11.
Mennyei libacomb narancsos-mézes sütőtökkel és tepsis krumplival

A libacomb nem olcsó és nem is egy gyorsan elkészülő alapanyag, viszont mennyei finom, így ha belefogunk, érdemes apait-anyait beleadni, és rendesen megadni a módját a készítésének. Nem bonyolult, de időigényes, és amíg sül, jóféle köreteket is készíthetünk hozzá.

A libacombnak nagyon jót tesz a gazdag fűszerezés és a pácolás, nem csak az íze, de omlóssága miatt is. Én minden évben más-más fűszeres pácban készítem elő, majd sütöm szép pirosra. A pácba most került babérlevél, pirospaprika és ételízesítő, valamint illatosra pörkölt köménymag, semmihez sem hasonlítható izgalmas borókabogyó, amit kés lapjával érdemes kissé összenyomni, mielőtt használjuk, így jobban kiadja aromáit.

Forrás:
Kard Éva

Köretnek fűszeres libazsírban sült krumpli készült tepsis változatban, a klasszikus saláta vagy párolt káposzta helyett pedig narancsos-mézes sütőtök, ami annyira finom, hogy önállóan is érdemes elkészíteni. A szép pirosra és ropogósra sült libacombhoz nagyon jól illett mind a krumpli, mind a sütőtök.

Sült libacomb zsírjában sült krumplival, narancsos-mézes sütőtökkel

Hozzávalók 2 személynek:
A libacombhoz:

  • 2 db libacomb
  • 2-3 dl libazsír
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 db borókabogyó
  • 2 db babérlevél
  • 2 teáskanál só
  • őrölt fehérbors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 2 teáskanál köménymag
  • 1,5 dl fehérbor

Elkészítés: A libacombot alaposan nézzük át, távolítsuk el az esetleges tokokat, mossuk meg, majd törüljük szárazra. Ezután enyhén szórjuk meg sóval, majd tegyük félre.

A köménymagot tegyük bele egy száraz serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt pörköljük meg: amikor elkezd pattogni, el is készült, vigyázzunk, nehogy megégjen! Ezután öntsük át egy mozsárba, és őröljük szinte porrá.

A libazsírt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és keverjük alaposan össze.

Az előzőleg enyhén besózott combokat ezután forgassuk alaposan bele a pácba, majd tegyük bele a babérlevelet és a kés lapval kissé szétnyomott borókabogyót, majd fedjük le, és pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Vegyük ki a hűtőből a bepácolt combokat, helyezzük egymás mellé a tepsibe. Öntsük alá a bort és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 2 óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsünk le a zsírból, hogy csak annyi maradjon, amennyiben szép pirosra tudjuk sütni a combokat.

Amikor a combok szép pirosra sültek, vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen.

Forrás:
Kard Éva

Sült krumpli

Hozzávalók:

  • 6-8 db sütnivaló krumpli
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • 2 teáskanál só
  • a combok sütésénél visszamaradt zsír

Elkészítés: A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára.

A zsírhoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a kakukkfüvet és a majoránnát, majd keverjük alaposan össze.

A krumplit terítsük bele egy tepsibe, öntsük rá a fűszeres zsírt, majd forgassuk alaposan össze.

Helyezzük be meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 perc alatt szép pirosra. Ezután, óvatosan öntsük le a felesleges zsiradékot, és tálalásig tartsuk melegen.

Narancsos-mézes sütőtök

Hozzávalók:

  • 50 dkg kisebb kockákra vágott sütőtök
  • 2 dl narancslé (100%-os)
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 darabka fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • 3-4 evőkanál méz

Elkészítés: A felkockázott sütőtököt öntsük fel a narancslével, majd adjuk hozzá a fűszereket, és alacsony hőfokon főzzük puhára. Arra figyeljünk, nehogy túl puhára főzzük, mert különben a mézes karamellizálás közben szétesik.

Amikorra a sütőtök kellően megpuhul, szinte az összes narancslé elpárolog alóla. Ekkor csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze, és óvatosan rázogatva, olykor megkeverve pár perc alatt karamellizáljuk össze a mézzel.

Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült libacombot, a narancsos-mézes sütőtököt, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.