Egy finom, édes, pihe-puha gofriról nem feltétlenül az jut eszünkbe, hogy egészséges, ez a változat bizonyság arra, hogy igenis elkészülhet cukor, liszt és tej nélkül is. Nagyon finom, nem csak táplálékérzékenyeknek ajánljuk!

Hétvégi reggelre vagy uzsonnára, akár gyors vacsorának is tökéletes egy leves után ez a laktózmentes gofri, amit – ha gluténmentes zabpehelyből őrölt liszttel készítünk – gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, édességét és puhaságát is a benne lévő banán adja. Minden esetben jó érett, puha banánt használjunk, ettől lesz igazán krémes, egynemű a tészta. A legnagyszerűbb a receptben, hogy pár perc alatt összeállítható egy turmixba dobálva.

A banán mellett tojás, sütőpor és zabpehelyliszt kerül bele, ez kiváltható mandulaliszttel is, de akár kókuszliszttel, gesztenyeliszttel is elkészíthető. Ha még illatosabbá szeretnénk tenni, akkor a vanília mellett tehetünk bele fahéjat, de akár cukrozatlan kakaóport is, ha csokis változatot szeretnénk.

Puha banános gofri

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 érett banán
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1/2 dl víz
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • néhány csepp olaj vagy kókuszzsír

Elkészítés: A banánokat összeturmixoljuk fél deci vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is összedolgozzuk, majd mehet bele a zabpehelyliszt, a sütőpor, csipet só, kevés vanília. Alaposan elkeverjük, ha túl sűrű, még egy pici vizet adunk hozzá.

A gofrisütőt bemelegítjük, kevés olajjal vagy kókuszzsírral kikenjük, és adagonkét 4-5 perc alatt megsütjük a tésztát. 

Megnézem >>
Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Süssünk cukor nélkül!

Glutén- és laktózmentes kenyerek, torták, sütemények

Sok ember szenved élelmiszer-intolerancia miatt, gyakran olyan krónikus bántalmakkal küzd, mint a felfúvódás, teltségérzet, motivációhiány, túlsúly, fájdalmak és gyulladások. Ezek kialakulásában nem lebecsülendő szerepet játszanak a cukor, a laktóz és a fehér, gluténtartalmú lisztek.

Ez a könyv jól bevált receptek segítségével mutat egészséges alternatívát a cukor-, glükóz- és a gluténmentes lisztek, különösen a búzaliszt helyett. A kevesebb, de értékesebb összetevőből álló sütemények, torták, kenyerek és édességek könnyen elkészíthetők és roppant ízletesek.