Írd be, mit keresel:

Egy meglelt kedvenc: puha tepertős pogácsa egyszerűen

Mindenkinek van néhány olyan gyerekkori kedvence, ami már sosem lesz olyan finom, mint akkor, amikor a nagyink készítette. A receptet nem írta le és nem is mondta el, mi pedig csak keressük azt a felejthetetlen ízt, állagot, illatot... Most megleltünk egy ilyet: a tökéletes tepertős pogácsáét!

Cookta - 2023.12.07.
Egy meglelt kedvenc: puha tepertős pogácsa egyszerűen

Kinek a vaníliás kifli, kinek az almás pite, másnak a zserbó vagy épp a krumplis lángos az, aminek a receptjét mindennél jobban keresi, és a legszívesebben visszarepülne az időben, hogy megkérdezhesse a nagymamáját, hogyan is készítette pontosan, no és persze jól meg is ölelgetné, ha lehetne ilyen csuda dolgot csinálni… Mifelénk a tepertős pogácsa az egyik felejthetetlen emlékű finomság, amit rétegekre lehetett szedni, egymás után elmajszolni a puha és lágy tésztát, mellé forró tea járt.

A tepertős – vagy épp töpörtyűs – pogácsa nehéz műfaj: vagy túl zsíros és töppedt, tömör, a sok zsiradéktól nem tud kellően megkelni, vagy nincs benne elég tepertőkrém, és csak olyan felfújt, töpörtyűvel épp csak megijesztett valami, ami hamar kiszárad, morzsálódik. Sok-sok próbálkozás után most megtaláltuk a tökéleteset, mégpedig egy nagymama segítségével!

A jó hír, hogy bár leveles és réteges, nem kell hajtogatni, ami a leveles tészták mumusa: elég a kinyújtott tésztát megkenni a tepertőkrémmel, majd feltekerni, mint a bejglit! A másik jó hír, hogy bár kelt tésztáról van szó, nem kell felfuttatni az élesztőt, elég belemorzsolni a tésztába, de az fontos, hogy friss legyen az élesztő. És van még egy trükk, amiért nem tudunk eléggé hálásak lenni, ez a kulcsa a könnyűségnek, puhaságnak: ez pedig a krumpli! Főtt, kihűtött, tört burgonyával gazdagítva sokkal könnyebb lesz a tészta, nem mellesleg tovább puha marad. Nagyon egyszerű a recept, és igaz, hogy kell hagyni időt a munkafázisok között a kelesztésre, cserébe viszont tökéletes pogácsa a végeredmény.

Nagyon fontos, hogy csak szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, ezért érdemes minden hozzávalót kikészíteni a konyhapultra néhány órával korábban, mert agyonüthetjük a tésztát, ha bármilyen hideget teszünk hozzá. A radiátor mellett kelesszük, hogy kellemesen langyos hőfokot tudjunk biztosítani a kelő tésztának, vagy tegyük 30–40 fokosra előmelegített, majd kikapcsolt sütőbe, hogy kellőképpen dagadhasson a tésztánk.

Tepertős pogácsa levelesen, burgonyával

Hozzávalók kb. 35–40 darabhoz:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 15 dkg főtt krumpli
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 nagy tojás + 1 tojássárga
  • 5 evőkanál fehérbor
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg tepertő
  • só, bors

Elkészítés: Az alapanyagokat 2-3 órával a készítés előtt kikészítjük, hogy minden szoba-hőmérsékletű legyen, semmit ne akkor kapjunk elő a hűtőből, mert a kelt tészta nem szereti a hideg alapanyagokat.

A liszteket és a vajat egy keverőtálban összemorzsoljuk, belemorzsoljuk az élesztőt is, hozzáadjuk az összetört főtt krumplit, a fehérbort, a tejfölt, a cukrot, ízés szerint sót. A tojást és a tojássárgát villával felverjük, és 3/4 részét a keverőtálba öntjük, a többit félretesszük. Alaposan összedolgozzuk, munkafelületen simára gyúrjuk, majd a tálba visszatesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 30 percet kelesztjük.

Közben a tepertőt krémesre ledaráljuk, sózzuk, bőven borsozzuk, simára keverjük.

A pihentetett tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a borsos tepertőkrémmel, és feltekerjük a bejglihez hasonlóan, majd a rudat kissé lelapítjuk, és a két végét középre hajtjuk, majd konyharuhával újabb 30 percet pihentetjük.

Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel bekockázzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket a félretett tojással lekenjük, és még 30 percet kelni hagyjuk langyos helyen.

Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük, majd a pihentetett pogácsákat betoljuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük.

Kivéve hűlni hagyjuk, langyosan már meg is kóstolható…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.