A fokhagyma tisztító és antibakteriális hatású fűszerünk, a hűvös, megfázós őszi-téli időszakban kiváltképp ajánlott fogyasztása. Ezért mutatunk is gyorsan 3 pofonegyszerű és gyors fokhagymás ételt.

Leves

Nyersen a leghatékonyabb a fokhagyma (itt minden fontosat megtudhatsz róla), de egy forró fokhagymaleves is sokat segíthet a bacilusok ellen. A hagyományos, magyaros, paprikás fokhagymalevest is kedveljük, de a krémlevesek sorát gazdagító tejszínes fokhagymakrémleves olyan selymes és lélekmelengető, hogy mindenképp muszáj megismernetek.

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • őrölt fehér bors
  • morzsolt kakukkfű
  • aprított petrezselyem
  • reszelt citromhéj

A rántáshoz:

  • 1/2 dl étolaj
  • 3 evőkanál rétesliszt

A tálaláshoz:

  • reszelt füstölt sajt vagy pirított kenyérkocka

Elkészítés: A megtisztított fokhagymagerezdeket összezúzzuk. Egy fazékban rántást készítünk: az olajat felforrósítjuk, lisztet szórunk rá, és közepes lángon kb. 1 percig folyamatosan keverjük. A tűzről levéve beleöntjük a reszelt fokhagymát, megkeverjük és visszatesszük a tűzre, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter hideg vízzel. Beleöntjük a tejszínt, majd fűszerezzük sóval, őrölt fehér borssal, morzsolt kakukkfűvel, fél citrom reszelt héjával és 1 csokor aprított petrezselyemmel. Közepes lángon főzzük kb. 10 percig.
Frissen reszelt füstölt sajttal és/vagy pirított kenyérkockával megszórva tálaljuk.

Kence

A fokhagymás pirítósnál nincs egyszerűbb étel, de egy gyors fokhagymás szendvicskrém is elkészül 5 perc alatt. Az alábbi alaprecept természetesen tovább variálható – tehetünk bele zöldfűszereket, a kakukkfű vagy a bazsalikom például remekül illik hozzá, de egy pici mustár pikánssá is teheti.

Fokhagymás sajtkrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg túró
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 dl tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors

Elkészítés: A túrót összetörjük villával, hozzáadjuk a krémsajtot és a tejfölt. Jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű lenne, kevés tejföllel még lehet lazítani. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízek. Pirítósra kenve vagy mártogatósként is remek.

Szósz, mártogatós

A délfrancia konyha egyik kiválósága az aioli, amit főtt és sült zöldségekhez, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz fogyasztanak. Gyakorlatilag egy igen fokhagymás majonézről van szó, amit grillhúsokhoz, halakhoz, párolt zöldségekhez készíthetünk el pár perc alatt, de akár hasábokra vágott nyers sárgarépát, uborkát is mártogathatunk bele.

Aioli

Hozzávalók:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 tojássárga
  • 2 evőkanál citromlé
  • bors
  • 2,5 dl olívaolaj

Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A tojássárgákat, a citromlét, a fokhagymát egy keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és kézimixerrel magas fokozaton addig keverjük, amíg a tojássárga kivilágosodik. Ekkor az olívaolajat folyamatos keverés mellett hozzáadjuk vékony sugárban, és addig keverjük, míg krémes, majonézhez hasonló szószt kapunk.