Írd be, mit keresel:

Varázslatos és ünnepi: narancsos-marcipános csokoládétorta

Minden ünnep fénypontja a torta: kereksége, gazdagsága emeli az alkalom különlegességét, így karácsonyra is érdemes a sok finomság mellé egy meglepetéstortát készíteni. Ez a fantasztikus költemény például tökéletes választás lehet!

Cookta - 2023.12.17.
Varázslatos és ünnepi: narancsos-marcipános csokoládétorta

Narancs, csokoládé és marcipán – három jóbarát, páratlanul finom ízharmóniát alkotnak, amit ebben a tortában még nem kevés mascarpone gazdagít. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, mégis nagyon különleges és ünnepi a végeredmény, főleg úgy kicsinosítva, ahogy a receptet beküldő olvasónk díszítette.

Forrás: Kard Sándorné

„Tavaly karácsonyra készítettem ezt a tortát, és mind ízében, mind látványra magában hordozta az ünnep hangulatát. A csupa csokoládés tészta a narancsos mascarponekrémmel és a marcipánborítással – állítom, az egyik legeslegfinomabb torta. Nagy sikerem volt vele, a vendégeim imádták.”

Forrás: Kard Sándorné

Narancsos-marcipános csokoládétorta

Hozzávalók:
A tésztához, 3 db 20 cm-es tésztalaphoz:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg narancsos ízesítésű csokoládé
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál holland kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor

A narancsos mascarponekrémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja és leve

Valamint:

  • 25 dkg készen vásárolt marcipán
  • 1 evőkanál cukrozott kakaópor

Elkészítés: A tésztához a csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hűtsük vissza. A porcukrot és a felkockázott puha vajat keverjük simára, majd egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, mindegyik tojással külön-külön is keverjük alaposan össze. Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott és visszahűtött csokoládét, majd szintén keverjük össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk át. Ezután állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a keverékhez.

3 db 20 cm-es tortaformát zsírozzunk, majd lisztezzünk ki, és egyenlően osszuk el bennük a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A krémhez a mascarponét keverjük össze a puha vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és a narancs levének felét. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra, közben pedig apránként adjuk hozzá a maradék narancslét, figyelve arra, nehogy túl lágy legyen a krém. A narancs nagyságától függ, hogy kell-e bele mind!

A simára kevert krémet osszuk el háromfelé, majd töltsük meg, és kenjük körbe a lapokat. Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük meg a krémmel. Ezután a többi tésztával is így járjunk el. A felső lapra is kenjünk krémet. Végül kenjük körbe a krémmel a tortát, mielőtt ráhelyeznénk a marcipánt.

A marcipánból porcukorral megszórt felületen nyújtsuk ki kb. 22 cm-es kört, majd vágjuk tortanagyságúra. Ezután óvatosan helyezzük rá a torta tetejére, majd szórjuk meg a cukrozott kakaóval. A maradék marcipánból formázzunk kis golyókat, majd forgassuk bele a kakaóba, és helyezzük rá a tortára. Egy pötty krémmel ragasszuk oda, akkor szépen megmarad a torta tetején.

Ezután pár órára tegyük a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen vagy a hűtőben pár napig tárolhatjuk. Minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek, és ez a tortának csakis jót tesz.

Forrás: Kard Sándorné

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.