Írd be, mit keresel:

Lazactatár – elegáns előétel egyszerűen

Ünnepi és nagyon izgalmas, előételnek vagy partifalatnak ideális a lazactatár, ami nem mellesleg néhány perc alatt összeállítható és pofonegyszerű, ami mondjuk külön jól jön egy karácsonyi, szilveszteri vagy akár születésnapi menü összeállításánál.

Cookta - 2021.12.22.
Lazactatár – elegáns előétel egyszerűen

A tatárbifsztek jó ismert és kedvelt a húsimádók körében, és mintájára megálmodták a halas tatárokat is. Ezeknek az a lényege, hogy csak nyers húst vagy halat tartalmaznak, hal esetében füstölt is lehet, amit nagyon apróra vágnak, esetleg összeaprítanak gépben, de a profik a késre és a vágódeszkára esküsznek. A halas tatárok közül a legismertebb a füstölt pisztrángból vagy lazacból készült változat, de jóval karakteresebb és mutatósabb ez utóbbi.

A lazactatár receptje szemtelenül egyszerű: a felaprított halat fűszerezzük egy kis finomra vágott lila hagymával vagy újhagymával, kevés citromlével, citrom reszelt héjával, pici olívaolajjal, de ízesíthető egy kis aprított olajbogyóval vagy kapribogyóval is, frissen őrölt borssal, nagyon jól ilik hozzá a kapor vagy az édeskömény. Aki krémesebben kedveli, 1-2 kanál tejföllel összekeverheti.

Pirítóssal nagyon mutatós és finom előétel, elég tömény és karakteres ízű, ezért érdemes salátaágyon tálalni, de legalábbis salátát is kínálni mellé.

Lazactatár

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt lazac
  • 1 kis fej lila hagyma
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • fél csokor kapor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • 4 marék rukkola vagy más zsenge saláta
  • bagett vagy más kenyér megpirítva

Elkészítés: A lazacot éles késsel nagyon apróra vágjuk, ahogy a meghámozott lila hagymát is. Tálba tesszük, hozzáreszeljük a citromlét, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, ízlés szerinti mennyiségű borsot őrölünk rá, meglocsoljuk az olívaolajjal, és alaposan összekeverjük. Fél órát érdemes érlelni tálalás előtt.

Pirítóssal tálaljuk, rukkolaágyra helyezve nemcsak mutatós, de ízeiben is jól illik hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.