Lehet vendégváró, de egy egész estés beszélgetős, borozós bulit is elvisz a hátán a zseniális finger food, ha többfélét készítünk belőle, sőt szilveszterre is ideális. Nem kellenek evőeszközök, se tányér, csupán néhány szalvéta, ráadásul színes, sokféle, mókás, ha csak falatkákkal készülünk – mutatunk is néhány szuper és egyszerű ötletet!

Vannak, akik egy nagyobb adag egytálétellel készülnek egy barátokkal töltött estére, de ilyenkor felmerül, hogy nem mindenki eszik mindent, jól sikerül-e az étel, mindenki szereti-e... Sokkal izgalmasabb sok pici falattal készülni, olyan kencékkel és mártogatósokkal, amlyek színben és ízben, hangulatban különböznek, így mindenki talál számára kedvére valót. 

A finger food vagy falatka olyan étel, amihez nem kell evőeszköz és tányér, csupán két ujj és egy szalvéta, harapásnyi finomság, amit akár előre elkészítünk, vagy amit bárki egy mozdulattal összeállíthat magának. Nagyon izgalmas és különleges összeállításokat készíthetünk, a klasszikusoktól az extrémebb változatokig minden belefér, hiszen csak falatokról van szó. Attól pedig senki ne ijedjen meg, hogy többfélét kell készíteni, hiszen ezek gyorsan és könnyen összeállítható finomságok, és még úgy is meghirdethetjük a mókát, hogy mindenki hozzon valamit, hogy minél sokfélébb legyen, így sokat tudunk kóstolgatni!

Mártogatósok és kencék

Végy egy nagy pohár tejfölt, némi fűszert és sok zöldséget, és máris mehet a mártogatósok gyártása. A nyersen ehető zöldségeket – kígyóuborkát, kaliforniai paprikát, sárgarépát, angolzellert, de akár céklát és sütőtököt is – vékony hasábokra, rudakra vágjuk, ezzel kész is az egészséges, mártogatásra váró alap, de emellett grissini, ropi, sós keksz vagy tortillacsipsz is ideális a mártogatáshoz. Maga a mártogatós bizonyítottan a legsikeresebb fokhagymásan, ez tűnik el leggyorsabban, de bármilyen zöldfűszerrel ízesíthetjük a tejfölt: kis kaprival, aprított aszalt paradicsommal, pirospaprikával, római köménnyel, mézzel és mustárral, pesztóval, kecskesajjtal vagy reszelt füstölt sajttal... 

Különféle kencéket és szendvicskrémeket is készíthetünk, ezek is működhetnek mártogatósként, csak kicsit tán sűrűbbek, így egy szelet pirítósra vagy karika kiflire téve is megállják a helyüket. Mindenki imádja a vegán hummuszt, illetve ennek céklás és sütőtökös változatát, de készíthetünk avokádókrémet és padlizsánkrémet is, húsos változatban a májkrém az örök befutó, a halas kategóriában pedig a lazackrém.

Húsok, halak, sajtok

Készíthetünk sajttálat is különféle sajtokat felkockázva, egy nagyobb vágódeszkán elrendezve, cikkekre vágott alma és körte, esetleg némi aszalt szilva és dió társaságában: ezeket akár kézzel-ujjal felcsippenthetjük, de pár szál fogpiszkálót is kikészíthetünk mellé, egy tálka olívabogyó társaságában.

Nagyon mutatós és klasszikus, igazi olasz fogás a caprese, a paradicsom-mozzarella kettőse, ami nyársra húzva is megállja a helyét: ehhez használhatunk mini mozzarellát és kokrélparadicsomot, de akár felkockázva a nagyobb mozzarellagolyót és a klasszikus paradicsomot is. 

Az apró fasírt is mindig kedvenc, készüljön húsból, légyen az zöldségfasírt vagy halgombóc. Készülhet hozzá szósz, de minek, ha van már mártogatós?

Kicsit extrábban

Falatnyi kockákra vágott sütőtököt is megsüthetünk a sütőben, édes és sós változatban is működik, de némi izgalmas fűszerrel és kevés olívaolajjal vagy olvasztott vajjal nem árt megolcsolni. Curry, koriander, csili, római kömény isteniek a sós változathoz, az édeshez egy kis méz és mézeskalács fűszerkeverék a biztos siker.

Leveles tésztával is nagy sikereket érhetünk el, akár mini lepénykéket, akár batyukat sütünk a segítségével, paradicsommal és pesztóval, de sajttal és sonkával is nagy siker!

Az egyik legfinomabb finger food minden bizonnyal a pácolt-sült csirkeszárny, amit tényleg csak kézzel lehet enni, mancsolós, utána pedig az összes finom szószmaradékot kötelező lenyalni az ujjakról! 

Aki pedig igazán szeret kézzel enni, és erre buzdítja a barátait is, nekik tökéletes a sült édeshagyma, ami elképesztően finom, mutatós, nem bonyolult!

Megnézem >>
Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Vendégváró falatok

Sok kicsi étel

Tapas, finger food, bruschetta, kanapé – a mutatós, ínycsiklandozó apróságok elnevezése lehet sokféle, egy azonban közös bennük: jókedvet és vidámságot varázsolnak a büféasztalra, és önfeledt falatozásra csábítanak.

A kötet rendkívül változatos receptjei egytől egyig könnyűszerrel elkészíthetők, legyen szó akár tortilláról vagy töltött paprikatekercsekről, crostiniről vagy nyárson sült húsokról, pisztrángmousse-ról vagy minipizzáról. Meglátod: a vendégek elismerése nem marad el!