Írd be, mit keresel:

Lazacleves zöldségesen, a finnek kedvence

Az egyik legfinomabb leves a kalakeitto, azaz a finn halleves, ami a mi legendás halászlénkhez képest sokkal szelídebb: tejszínnel és zöldséggel készül, gyors és nagyon egyszerű. Érdemes kipróbálni és rendszeresen bevetni, mert még azok is szeretik, akik amúgy nem rajonganak a halételekért.

Cookta - 2021.01.08.
Lazacleves zöldségesen, a finnek kedvence

Ez a tejszínes-kapros halleves Finnországban az egyik legkedveltebb fogás, minden étteremben kapható, de otthon is gyakran kerül a családi asztalra akár hetente többször, mert nagyon jól variálható, könnyű, és pikk-pakk elkészül, tartalmas, de nem nehéz, egyszóval igaz főnyeremény.

Tulajdonképpen bármilyen halból készülhet, de legelterjedtebb mégis a lazacos változat, talán azért, mert a lazac rózsaszín húsa mutatós a tejszínes, fehér levesben. A hal mellett biztosan van benne krumpli és sárgarépa, valamint tejszín, jellegzetes fűszerei pedig a szegfűbors és a kapor, de innentől kezdve már bátran variálható. A zöldségességet fokozhatjuk felkockázott zellerrel, karalábéval, édesburgonyával vagy sütőtökkel, mehet bele egy maréknyi zöldborsó vagy zöldbab is, ha épp van kéznél.

Aki nem szereti a kaprot, kiválthatja petrezselyemmel, de egy próbát mindenképpen megér kaporral még azoknak is, akik amúgy nem rajonganak érte, mert a lazaccal, a tejszínnel és a szegfűborssal egészen izgalmas és nagyon komplex ízhatást ad. Mivel nálunk ritkábban használt alapanyag a lacac, ünnepi fogásként is megállja a helyét!

Ezt a hallevest a finnek hagyományosan vajjal megkent rozskenyérrel fogyasztják, ezt követve akár egy komplett vacsorát kiválthatunk vele. Tálaláskor kínálhatunk mellé egy kis citromot – nem fogja elrontani!

Finn lazacleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma vagy 1/2 szál póréhagyma
  • 6-7 szem egész szegfűbors
  • 1 babérlevél
  • 30 dkg lazacfilé
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csokor friss kapor

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a krumplit apró kockákra, a répát karikára, a hagymát finomra vágjuk, ha póréhagymát használunk, azt vékonyan felszeleteljük. 

A vajat megolvasztjuk, megdinszteljük rajta a hagymát/pórét, hozzáadjuk a krumplit és a répát, átforgatjuk, majd mehet bele a babérlevél és a szegfűbors. Felöntjük 1,2 liter vízzel vagy zöldségalaplével, megsózzuk, és mérsékelt tűzön 15-20 perc alatt a zöldségeket puhára főzzük.

Közben a lazacot felkozkázzuk, a kaprot finomra vágjuk. A halat a levesbe tesszük, és még 5 percet főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a friss kaprot, 5 percet pihentetjük, majd tálaljuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Halételek

A halak és a tenger gyümölcsei soha nem látott népszerűségnek örvendenek világszerte, hiszen manapság már a távoli vizeken halászott különlegességeket is meg lehet vásárolni a szaküzletekben és a hipermarketekben. Ráadásul a belőlük készült ételek egyértelműen kímélő fogások, de nemcsak a karcsúság megőrzésében segítenek, hanem tápanyagban gazdagok, no és az sem megvetendő, hogy nagyon finomak. A mediterrán és a skandináv konyhaművészet, valamint Ázsia és a Karib-tenger térségének egzotikus konyhái új elkészítési módokkal és ízekkel gazdagították a gasztronómia világát, és receptek sokaságát tették közkinccsé. Így a nemzetközi specialitások mindenütt az étlapok állandó szereplőivé váltak. Ez a szakácskönyv lehetővé teszi, hogy a világ minden tájáról származó különleges finomságokat magunk is könnyedén elkészíthessük otthon.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.