A csoki csodaszer, a legfinomabb hangulatjavító, ami ránk is fér a depisebb téli napokon. A benne lévő úgynevezett boldogsághormont termelő anyag vagy a finomsága miatt, erről még vitázik a tudomány, de egy nagyon csokis és isteni finom piskótarolád elkészítésével mindenképpen jobb kedvűek leszünk!

A kakaó úgynevezett fenil-etilamin-tartalma miatt tartjuk úgy, hogy a csoki hangulatjavító, ez a vegyület az úgynevezett boldogsághormon, amit a szervezet magától akkor termeli, amikor szerelmesek vagyunk. Valószínűleg olyan mennyiségű csokit nem lehet elpusztítani, hogy ezt a szintet elérjük, de nem is ez a cél, hanem egy nagyon csokis, illatos desszertet készíteni, ami a finomságával és a sikerélmény feletti örömmel is felderít, boldogságot hoz, egy szeletke belőle, és már látjuk is az alagút végét. 

A piskóta nem túl bonyolult sütemény, alapesetben tojásra, cukorra és lisztre van szükségünk hozzá, de a liszt teljesen elhagyható, ha megfelelő finom szemcséjű őrleménnyel pótoljuk, így gluténérzékenyeknek is jó megoldás és finom desszert lehet. Ez lehet akár mandula- vagy dió-, kókuszliszt, gesztenyeliszt – vagy éppen kakaópor! Csupa csokivá, sötét, selymes fényűvé varázsolja a piskótánkat, amit ha meg akarunk tölteni, érdemes hozzá valamilyen világos krémet készíteni.

A csokis piskótaroládba most egy kis vaníliás mascarponekrém került, némi tejszínhabbal lazítva, hogy még krémesebb és lágyabb legyen, illetve egy kevés meggybefőtt, de bármilyen apróra vágott gyümölcs, kompót, aszalvány is mehet bele, hogy kicsit izgalmasabb legyen a krém. Nagyon könnyű, finom, nem mellesleg egyszerűen elkészíthető és mutatós.

Nagyon csokis rolád lisztmentesen

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl meggybefőtt

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a porcukor 2/3 részét a tojássárgákhoz adjuk, és nagyon krémesre, habosra, fehéredésig verjük kézi robotgéppel, majd hozzászitáljuk a kakaóport, és ezzel tovább keverjük. Ha sima és krémes, akkor a habverőt elöblítjük, és a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük verni, amikor már kezd fehéredni, akkor hozzáadjuk a maradék porcukrot, és kemény habbá verjük. A kakaós masszát 1-2 kanál habbal fellazítjuk, majd 2-3 részletben óvatosan hozzáforgatjuk az összes habot.

Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk, ráöntjük, majd egyenletesen elsimítjuk a piskótamasszát, és 180 fokos sütőbe téve 12–15 perc alatt megsütjük. Még melegen kiemeljük a tepsiből, megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a papírt megfordítva, erre helyezve a piskótát, feltekerjük, félretesszük, hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral kikekeverjük. A tejszínhabot felverjük, majd apránként a mascarponéhez adjuk. A meggybefőttet apróra vágjuk, a krémbe forgatjuk.

A kihűlt piskótát kitekerjük, egyenletesen megkenjük a habos mascarponekrémmel, majd óvatosan feltekerjük. Akár azonnal tálalhatjuk, de hagyhatjuk is, hogy kissé összeérjenek az ízek.

Megnézem >>
Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: A 100 legjobb gluténmentes étel

Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel

Ez a könyv nem egy egyszerű szakácskönyv. 100 olyan alapanyagot mutat be 100 recepten keresztül és részletes táplálkozási tudnivalókkal, amelyek kimondottan ajánlottak a gluténmentes étrendben, illetve amelyeket gabonapótlékként használhatunk sütemények, kenyerek készítéséhez. Hiteles és fontos könyv praktikus tippekkel és pontos tápanyagtartalommal, remek receptekkel.