Írd be, mit keresel:

Ne dobd ki a reteklevelet!

A téli hónapok egyik vitamindús és kalóriaszegény szuper zöldsége a retek, amit leggyakrabban nyersen ropogtatunk, a levelét pedig egy laza mozdulattal letörjük és a kukában landoltatjuk. De miért? Isteni finom és nagyon egészséges!

Cookta - 2017.01.25.
Ne dobd ki a reteklevelet!

Már sokan a boltban megszabadulnak a piros hónapos retek és a fehér sörretek dús levélzetétől, a piacon az árus automatikusan töri le a „felesleges” zöldet – nagy kár érte! Miért ne használhatnánk fel? A minap egy nagy halom sörretek mellett tűnt fel, hogy mekkora kupac gyönyörű zöld levél árválkodik. Egy hirtelen ötlet hatására egy nagyobb zacskónyi már ugrott is a kosárba, és még fizetni sem kellett érte. 🙂

És hogy mi készült belőle? Krémleves – ezt már korábban is kipróbáltuk –, valamint smoothie és pesto, és mindhárom nagyon finom, friss, aromás lett, nagy sikert aratott, ráadásul igazán filléres és szuperegészséges alapanyag, szóval mindenkit csak arra biztatunk, hogy a legközelebbi retekvásárláskor készítse el valamelyiket! Vagy fogja a nyuszira a pénztárosnál, és hozzon el egy zacskóval bónuszba… 

Krémleves reteklevéllel

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 3 közepes krumpli
  • 1 csokor (3 darab) sörretek friss zöldje
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: A hagymát és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kevés olívaolajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 1,2 liter vízzel vagy zöldségalaplével, és forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük.

Közben megmossuk a reteklevelet, durván összevágjuk vagy összetépkedjük, a leveshez adjuk, és még kb. 5 percig főzzük. A tűzről lehúzva botmixerrel pépesítjük, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, de tehetünk hozzá egy kis curryt vagy fokhagymát, ha karakteresebb ízekre vágyunk. Tejszínnel selymesíthetjük, de anélkül is nagyon finom. 

A tetejét megszórhatjuk tálaláskor reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockával.

A fűszeres pesto szósz elkészítése sem igényel bonyolult konyhai műveleteket, villámgyorsan megvan, és egy hétig is eláll a hűtőben, csak egy kis tésztát kell főzni hozzá – gyors ebédnek, vacsorának remek! Az élénkzöld szószt üvegbe kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük felhasználásig. Nagyon finom pirítósra kenve, de salátaöntetbe vagy majonézhez is keverhetjük.

Pesto reteklevéllel

Hozzávalók:

  • 1 csokor (3 darab) sörretek levele
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 dl olívaolaj
  • kevés citromlé
  • só, bors

Elkészítés: A reteklevelet megmossuk, lerázzuk, majd vágódeszkán finomra vágjuk. Késes konyhai robotgépbe vagy turmixba tesszük, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a reszelt parmezánt, egy kis citromlevet és az olívaolajat, sózzuk, borsot őrölünk hozzá ízlés szerint, és krémesre mixeljük. 

Zöldturmix reteklevéllel

A legnagyobb kihívást és bátorságot a retekleveles smoothie jelentette, hiszen a levesnél és a pestónál kapott ízesítést a zöld levél, a gyümölcsös turmixnál pedig minden nagyon natúr, természetes, így félő volt, hgy esetleg túl hangsúlyos lesz az íze. De nagyon finom lett!

A kísérleti koktélba 1 meghámozott és kimagozott alma, 1 meghámozott és cikkekre vágott narancs és 5-6 szép nagy reteklevél került, ez utóbbi apróra összevágva, valamint 2 dl víz. De bátran lehet bármivel turbózni, nincs karakteres, jellegzetes íze a gyümölcsökkel!

Egészségünkre!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.