Írd be, mit keresel:

Cock-a-Leekie, az izgalmas skót húsleves

Ahogy nálunk is örök klasszikus és a hétvégi, ünnepi asztalok állandó szereplője a húsleves, úgy a skótoknak is megvan a saját változatuk, ami ráadásul nemzeti ételnek is számít. Nagyon izgalmas és finom a cock-a-leekie, vagyis a póréhagymás kakasleves, amit – bár eredetileg kakasból készült – ma már Skóciában is leginkább csirkéből főzik.

Cookta - 2017.01.28.
Cock-a-Leekie, az izgalmas skót húsleves

A cock-a-leekie viccesen hangzó neve az angol cock (kakas) és leek (póréhagyma) szavakból ered, és ezzel nyilván meg is tudtuk a nagy hagyományokkal bíró skót leves két fő alapanyagát. Emellett kerül bele egy kis bor és sok aszalt szilva is, ami édeskéssé, különlegessé teszi az ételt. Gyakran gazdagítják belefőzött rizzsel vagy árpagyönggyel, és ugyanolyan gyógyító hatást tulajdonítanak neki, mint mi a saját húslevesünknek, ezért gyakran készítik gyengélkedőknek és lábadozóknak is, vagy influenzaveszélyes időkben.

A leves lényege, hogy nagyon lassan és hosszan főzik, mert ettől lesz igazán aromás, erős az íze, és mindig csontos szárnyasból, mert a csontokból nagyon sok ízanyag fő ki. Ez a gazdag, egytálételnek is beillő leves ugyancsak régi, receptje először 1598-ban jelent meg nyomtatásban, és már akkor is nagy becsben tartották, azóta pedig mind népszerűbb, és nemcsak Skóciában, hanem sokfelé az angolszász országokban, így egyre többféle módon készül, zöldségekkel, fűszerekkel gazdagítva.

Aki hozzájut kakashúshoz, mindenképpen érdemes abból elkészítenie, mert sokkal teltebb ízű, de csirkével is nagyon harmonikus, izgalmasan édeskés, tartalmas leves.

Cock-a-Leekie (skót póréhagymás húsleves)

Hozzávalók:

  • 1 egész bontott csirke vagy kakas
  • 2 nagy szál póréhagyma
  • 1/2 fej zellergumó
  • 15–20 szem aszalt szilva
  • 2 db babérlevél
  • 8-10 szem borókabogyó
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg rizs vagy árpagyöngy
  • só, bors

Elkészítés: A csirkét feldaraboljuk, egy fazékba tesszük, felengedjük bőséges vízzel, felforraljuk, majd takarékra vesszük, és kb. 1 órán át minden nélkül gyöngyöztetve főzzük, közben rendszeresen lehabozzuk.

A póréhagymát megtisztítjuk, 1-1,5 centis karikákra vágjuk, a zellert meghámozzuk, hasábokra vágjuk.

Egy óra főzés után a csirkéhez adjuk a babért, a borókabogyót, a zellert, a póréhagymát és az aszalt szilvát, sózzuk, borsozzuk, és lassan gyöngyöztetve főzzük még 1 órát.

Ellenőrizzük, hogy kellően puha-e a hús, ha igen, akkor kivesszük és kis hűlés után lefejtjük a csontról, majd a húst visszatesszük a levesbe (a kicsontozás el is hagyható), ha szükséges, pótoljuk az elfőtt folyadékot, megkóstoljuk, és igény szerint még fűszerezzük, sózzuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst vagy árpagyöngyöt, valamint a fehérbort, és kb. 20 perc alatt készre főzzük. 

A tűzről levéve 10-15 percet pihentetjük a levest, majd friss, aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.