Írd be, mit keresel:

Lazac leveles tésztában, egyszerűen, de elegánsan

A lazac és a spenót nagyon jó barátok, klasszikus párosítás a tányéron, akár gyors fogásról, akár ünnepi alkalomról van szó. Ízben és színben is nagyon jól illenek egymáshoz, ha pedig becsomagoljuk leveles tésztába, igazán meglepő és különleges étellel nyűgözhetjük le szeretteinket, vendégeinket.

Cookta - 2024.02.04.
Lazac leveles tésztában, egyszerűen, de elegánsan

A meseszép színű lazac az egyik legkedveltebb halféle, általában még azok is kedvelik, akik nem kimondottan rajongói a halas fogásoknak. A lazacfilé nagyon hálás alapanyag, villámgyorsan elkészül, ha például serpenyőben sütjük, szálka sincs benne, ráadásul gazdag omega-3 és -6 zsírsavakban, így kimondottan az egészséges ételekhez sorolhatjuk.

Azt azért valljuk be, hogy nem a legolcsóbb, bár a tengeri halak között bőven a megfizethető kategóriában van, viszont jóval kiadósabbá tehetjük, ha leveles tésztába csomagoljuk, ráadásul így igazán mutatós és ünnepi fogást kerekíthetünk belőle, ami akár egy gyertyafényes, romantikázós, kettesben töltött vacsorán vagy egy családi ünnepen is megállja a helyét.

Bár kimondottan elegáns és különleges fogás a leveles tésztában sült spenótos lazac, elkészítése mégsem bonyolult vagy hosszadalmas, sőt nagyon is kedvez még a kezdő konyhatündéreknek is. Az előkészítés pár perc alatt megvan, hála a készen kapható leveles tésztának, de a lazac elősütése és a spenót párolása is villámgyorsan megvan. És amíg a halas piténk sül, egy illatos és selymes fehérboros mártást is készíthetünk hozzá.

Tulajdonképpen önmagában is tálalható, kínálható, hiszen a tészta és a spenót a hal köreteként is tekinthető, de nagyon jól illik mellé egy színes saláta vagy párolt zöldség is.

Lazac leveles tésztában spenóttal és fehérbormártással

Hozzávalók:

  • 1 csomag előnyújtott leveles tészta
  • 50 dkg lazacfilé
  • 4 marék zsenge friss spenót
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kávéskanál édesköménymag
  • só, bors
  • 1 tojás

A fehérbormártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 dl tejszín
  • kevés aprított snidling

Elkészítés: A lazacot 4 szeletbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, majd megszórjuk egyenletesen az édesköménymaggal. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, amikor már jó forró, akkor belerakjuk a lazacokat, és csipesszel megforgatva 2-3 perc alatt elősütjük, majd félretesszük.

A spenótot alaposan megmossuk, leszárítjuk, 1 gerezd fokhagymát megpucolunk, apróra vágjuk. A maradék 1 evőkanál vajat egy másik serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a fokhagymát és a spenótot, és időnként megkeverve előszöt megvárjuk, míg összeesik, sózzuk, borsozzuk, és megvárjuk, míg elpárolog a leve, a tűzről lehúzva félretesszük.

A másik fokhagymát is megpucoljuk, a krémsajthoz reszeljük, kicsit sózzuk. A leveles tésztát kiterítjük, 4 négyzetes lapba vágjuk, megkenjük a fokhagymás krémsajttal úgy, hogy a szélén egy kis csíkot szabadon hagyunk. Elosztjuk rajta egyenletesen a spenótot, majd mindegyikre 1-1 lazacot teszünk, és a tésztát körben a lazacra hajtjuk, becsomagoljuk, majd megfordítjuk, hogy a hajtás legyen alul.

A csomagokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, 175 fokos sütőbe toljuk, és 20 perc alatt megsütjük.

Közben a mártáshoz a hagymát meghámozzuk, lereszeljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megdinszteljük rajta a hagymát, meghintjük a liszttel, átkeverjük, majd felöntjük a borral, majd nem sokkal később a tejszínnel, és kevergetve néhány perc alatt kissé besűrítjük. Ha szeretnénk, a hagyma miatt átszűrhetjük, de ezt el is hagyhatjuk, ha nem zavarnak a hagymadarabkák.

A megsült lazacos tésztacsomagokat félbevágva vagy szeletelve tálaljuk, mert így mutatós igazán, a fehérbormártással körbelocsoljuk, és meghintjük aprított snidlinggel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.