A crumble, vagyis morzsasüti, az angolszász vidékek alapsüteménye. Csupa gyümölcs és édes morzsa, nagyon egyszerű és remekül variálható, hidegen és melegen is isteni, de legfinomabb langyosan, egy gombóc vaníliafagyival.

A karamellizálódott krémes, szaftos, puha sült alma és a ropogós vajas-fűszeres morzsa párosa, vagyis az apple crumble istenien finom, mégis a legegyszerűbb sütik egyike. Az összeállítása pár perc, a legpepecsebb művelet az alma előkészítése, vagyis hámozása és felkockázása. A morzsa hozzávalóit pedig elég kicsit összemancsolni, nem lehet elrontani, és nem baj az sem, ha nem egyenletes. A morzsában lévő vaj nagy része úgyis lecsordogál a gyümölcsre, hogy ami így a fűszeres vajban párolódik, karamellizálódik.

A crumble nemcsak almával, hanem bármilyen gyümölccsel működik, vagy az almához keverhető más szezonális vagy friss gyümölcs is, nagyon finom akár bogyósokkal, akár barackkal vagy meggyel, de kétségtelenül az almás változat a legkedveltebb, és a hűvösebb, télies hónapokban főként az almás változatot készítik. 

A morzsát érdemes fűszerezni, ettől még izgalmasabb, melengetőbb lesz a desszert: a klasszikus „almás fűszer”, a fahéj mellett érdemes egy kis gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót és kardamomot is adni a morzsás keverékhez, a karamellizálódó alma és a vaj illatával keveredve mennyei illatok lengik majd be a konyhát.

A fűszeres almás crumble önmagában is nagyon finom, de ha igazán jót akarunk, akkor egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk, még melegen, mert a hideg és a meleg, illetve a fűszeres alma, a ropogós morzsa és a selymes vaníliafagyi kontrasztja elképesztően zseniális!

Almás crumble fűszeres morzsával, vaníliafagyival

Hozzávalók:

  • 5 szép savanykás alma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • diónyi vaj

A morzsához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 evőkanál zabpehely
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 3 szem kardamom kikapart és összetört magjai

A tálaláshoz:

  • vaníliafagylalt

Ekészítés: Egy pitetálat alaposan, vastagon kikenünk vajjal. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és belekockázzuk a kivajazott pitetálba. Ráreszeljük a citrom héját, meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk egyenletesen a barna cukorral.

A morzsához a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a zabpehellyel, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és ujjbeggyel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd egyenletesen az almára halmozzuk.

A pitetálat 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük, míg a morzsa szépen megpirul.

Melegen vagy langyosan tálaljuk, vaníliafagyi társaságában, és bezsebeljük az elismeréseket.