Sütőben sül, és a legegyszerűbb palacsinta, ugyanakkor az egyik legfinomabb is. Vajas, könnyű, vicces, és egy élmény készíteni, és bár elsőre azt hinnénk a neve alapján, hogy holland, pedig nem is. Német. Vagyis amerikai... Na most mindjárt kiderül!

A dutch baby pancake egy forró vajban tepsiben sült óriás pufók palacsinta, és népszerű reggeli fogás, na hol máshol, mint Amerikában. A német – és nálunk is hagyományosnak számító – klasszikus palacsintából eredeztethető, ahol a bekevert palacsintatésztát nem egyenként sütik meg vékony lapokká, hanem sütőben, forró vajban, mégpedig egyszerre. A hirtelen hő hatására a tészta felfúvódik, a serpenyő falán feltüremkedik, és gyönyörű, izgalmas formát kap, szinte egy kelyhet, ami csábít arra, hogy jól belepakoljunk valamit. Általában friss gyümölcs vagy valamilyen gyümölcsragu kerül bele, a palacsintát a társaság pedig körbeülve töri vagy szeletelve fogyasztja.

És hogy miért a név? Egyes magyarázatok szerint német bevándorlók leszármazottainak éttermében került először a reggeli kínálatba ez a palacsintakülönlegesség, és a deutsch-ból (német németül) elég gyorsan egyszerűsödött dutch-csá, vagyis hollanddá, mert ennek angolul legalább volt értelme, de egyébként elterjedt elnevezése ennek a finomságnak a german pancake, vagyis a német palacsinta. 

Mindenkinek ajánljuk kipróbálásra, tényleg nagyon baba ez a palacsinta, hétvégi reggelire, hétköznapi gyors vacsorának is remek!

Dutch baby pancake – serpenyős pufi palacsinta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl liszt
  • 1 kávéskanál vaníliaesszencia
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • csipet só
  • 5 dkg vaj

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Egy fémnyelű serpenyőbe – ami betehető a sütőbe – belekockázzuk a vajat. 

A palacsintatésztához a tojásokat tálba ütjük, a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliát, hozzászitáljuk a lisztet, és habverővel simára keverjük.

A serpenyőt a vajjal a sütőbe rakjuk, megvárjuk, amíg felolvad és felforrósodik, de ne hagyjuk magára, mert könnyen megég. Óvatosan kivesszük, beleöntjük a tésztát, és visszatesszük a sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve gyümölcsöket szórunk a közepébe, vagy lekvárt, gyümölcsragut kanalazunk bele, csokit reszelünk rá, meglocsoljuk Nutellával, vagy egyszerűen fahéjas porcukorral megszórjuk, és szeletelve vagy darabkákat tördelve belőle lelkesen elfogyasztjuk.