Írd be, mit keresel:

Maradékmentő mindenmentes zöldséges szendvicskrém

Unalmassá vált szendvicsfeltétek helyett itt egy egyszerű megoldás, ráadásul a fagyasztóban szunnyadó régi zöldségek is új szerephez juthatnak.

Cookta - 2024.02.09.
Maradékmentő mindenmentes zöldséges szendvicskrém

Apukámnak hála akkora hűtőnk van, aminek méreteiről szerintem még Gordon Ramsay is csak elismerően tudna káromkodni. Boldogan pakolhatok bele egy kisebb falunak elegendő ételt, meg se kottyan neki – azonban ennek a remek tulajdonságnak megvannak a maga hátrányai is, például nem egyszer történt már meg velem, hogy a fagyasztóban olyan rég elfeledett ételeket találtam, amikről simán elhittem volna, hogy az előző tulajdonos hagyta ott. (Nyugtassatok meg, kérlek, hogy nem csak velem fordul ez elő.)

Mentségemre szóljon, hogy fel kell állnom egy székre ahhoz, hogy rendesen szemrevételezhessem a fagyasztó tartalmát – de szerencsére ezt a hátrányt előnyre is lehet fordítani, így indul a villámgyors zöldségkrém megalkotásának sztorija is.

Forrás: Zita

A háttérsztori

A legutóbbi fagyasztó-felderítés alkalmával belebotlottam fél zacskónyi, jeges tömbbé fagyott zöldbabba (amit akár fegyverként is árulhatnék a Vaterán), de helyette inkább vegyítve a kellemeset a hasznossal összedobtam egy krémet azokból az alapanyagokból, amiket épp otthon találtam. Annyira jól sikerült, hogy rögtön le is jegyeztem a receptet, hogy megoszthassam veletek. Tökéletes megoldás lehet az általam felvázolt hűtőhelyzetre, vagy egyszerűen csak arra, ha egy olyan szendvicskrémre vágytok, amivel nem kell pepecselni. Ugyanis például hiába élek-halok az ajvárért és a padlizsánkrémért, legtöbbször egyszerűen nincs időm arra, hogy nekiálljak zöldségeket sütni egy krémhez. Szerencsére ennél a receptnél nincs is rá szükség, csak egy jó aprítógép, néhány fűszer és valamennyi megmentendő zöldség kell hozzá.

Sokrétűen lehet felhasználni, ideális reggelihez, tízórai szendvicsbe, de akár mártogatósnak is. Ez a villámgyors zöldségkrém nagyon jól illik szerintem a ropogós magkenyerekhez, de ahogy a képeken látjátok, a mindenmentes zsemléhez is szoktam társítani.

Ízesítési variációk

A hozzávalók listájához sem kell feltétlenül ragaszkodnia senkinek, össze is gyűjtöttem néhány pontot, amiken nyugodtan változtathat az ember:

  • a zöldségek variálása kézenfekvő, a krémet csináltam már paprikával és anélkül, változó arányú babbal, fehérrépával, tehát mehet bele, ami épp kéznél van
  • ha nem szereted vagy nincs otthon savanyú uborkád, rakj a masszához még egy teáskanálnyi mustárt (fordítva is igaz: mustár helyett mehet bele plusz egy uborka)
  • a hagymák típusát is kiválaszthatod: először csak snidlinget tettem bele, ami visszafogottabb hagymás ízt kölcsönzött a krémnek, másodszorra megpróbálkoztam egy negyed lilahagymával is, az már markánsabb volt, de fokhagymát is el tudok hozzá képzelni
  • ha nem teszel babot a krémbe, elhagyhatod a köményt is, azt főleg az emésztést segítő hatása miatt adtam hozzá
  • a receptben szerepel egy teáskanálnyi csilis olívaolaj, ezt nyugodtan cseréld le sima olívaolajra, ha nem szereted a csípős ízt

Forrás: Zita

Szénhidrátok

Fogyókúrázok, cukorbetegek és inzulinrezisztencia– vagy PCOS-diétát követők is bátran fogyaszthatják ezt a zöldségkrémet. A teljes receptben összesen 24 gramm szénhidrát van, és az elkészült krém minimum 10 adagra osztható, ha szeretjük jó vastagon megkenni a kenyerünket – ha nem, akkor még több étkezésre elég lesz. Tehát egy adag kb. 2,4 gramm CH-t tartalmaz. A sok (nyers) zöldségnek hála rengeteg rostot, vitamint és növényi fehérjét vihetünk be a szervezetünkbe a krém fogyasztásával.

Maradékmentő mindenmentes zöldséges szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott zöldség (brokkoli, karfiol, sárgarépa és zöldbab)
  • 1 db paradicsom (nálam 9 dkg)
  • 2 db savanyú uborka (nálam 3 dkg)
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál csilis olívaolaj
  • 4 evőkanál víz
  • snidling vagy lilahagyma vagy fokhagyma ízlés szerint (nálam 1/4 fej lilahagyma)
  • bors
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • fűszerkömény
  • kurkuma

Elkészítés: Olvaszd ki a fagyasztott zöldségeket. Közben feldarabolhatod a paradicsomot és az uborkát is. Ha szeretnél, karikázhatsz paprikát is a krémhez.

Tegyél minden hozzávalót egy aprítógépbe, és daráld őket addig, amíg krémesek nem lesznek. Közben kóstolgasd és fűszerezd ízlés szerint. Ha nem vagy elégedett a krémességgel, tehetsz hozzá még egy kis vizet vagy olajat.

Ha kész, kanalazd egy tiszta edénybe, és tárold hűtőben fogyasztásig.

Forrás: Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.