Írd be, mit keresel:

Kijevi csirkemell, a legfinomabb rántott hús

A fűszervaj az emberiség egyik legnagyobb találmánya, ennek köszönheti a kijevi csirkemell is elképesztő omlósságát, illatos húsát. A ropogósra sült aranyszínű bunda már csak bónuszfinomság!

Cookta - 2024.02.12.
Kijevi csirkemell, a legfinomabb rántott hús

A kijevi csirkemell pontos eredete nem ismert, többféle feltételezés is él, de a legvalószínűbb, hogy még a XVIII. században egy francia séf készítette Erzsébet orosz cárnő számára, és hogy különlegessé tegye a fűszervajjal töltött bundás húst, Kijevről elnevezve tálalta fel.

Ez a különlegesen finom és omlós hús nem sokban tér el egy hagyományos rántott csirkemelltől, de ez a kis eltérés nagyon is fontos. A csirkemellbe ugyanis zöldfűszeres-fokhagymás fűszervaj kerül, sülés közben a vaj természetesen felolvad, a csirkehús pedig beszívja, ettől pedig nagyon puha, szaftos és ízes lesz.

Ahhoz, hogy a fűszervaj semmiképp se tudjon kifolyni, érdemes a pipicicit duplán bundázni, vagyis kétszer mártani lisztbe és tojásba, így erősebb bundát kapunk!

Kijevi csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 citrom

A bundázáshoz és a sütéshez:

  • liszt
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk. A vastagabb végükön egy hegyes és éles késsel felszúrjuk, és lehetőleg mélyen bevágjuk. Kívül besózzuk, borsozzuk.

A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymákat összezúzzuk, a lágy vajhoz adjuk, amit sóval, borssal ízesítünk.

Egy kiskanál segítségével a fűszervajjal megtöltjük a csirkemelleket, ujjunkkal megpróbáljuk minél beljebb masszírozni a tölteléket, majd a csirkemelleket duplán bepanírozzuk (liszt, felvert és enyhén sózott tojás, liszt, tojás, zsemlemorzsa).

Bő olajat melegítünk, és a bundás pipiket közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük, megforgatásnál nem szúrunk bele villát, inkább két villa vagy egy csipesz segítségével fordítjuk meg, a végén is így emeljük ki az olajból, alaposan lecsöpögtetve.

Tetszőleges körettel, krumplipürével, párolt zöldséggel vagy salátával tálaljuk, kínálhatunk hozzá egy kis citromot, néhány csepp nagyon jót tesz neki.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.